top of page

Завершився навчальний рік

29 травня для 563 учнів  Торговицького НВО пролунав "останній дзвінок". Цей день важливий для кожного з нас, цей день має своє значення. Для дітей – це нова валіза знань за плечима, для вчителів – гордість за виховання майбутнього покоління, для батьків – мить, коли їхні діти стають дорослішими на рік.

Це особливий день для тих школярів, які закінчують школу. Для когось — це початок нового навчання, здобуття вищої освіти, для когось — початок трудового життя.

  Нехай вам щастить у всіх ваших починаннях, амбітних планах і величних звершеннях, невгамовності і пошуку ініціативи. Ви є тим поколінням, яке реально змінить нашу країну. Тому бажаємо вам здоров’я і добра, удачі і натхнення, миру  та  Божого благословення.

І (районний) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)

З метою патріотичного виховання учнівської молоді на засадах козацько-лицарських традицій, формування активної громадянської позиції та готовності до Захисту Вітчизни, на базі будинку дитячої та юнацької творчості Підвисоцького навчально-виховного об’єднання  два рої  («Сіроманці» Торговицької ЗШ І-ІІІ ступенів ім. Є.Маланюка  та  «Відважні» Кам’янецької ЗШ І-ІІІ ступенів )Торговицького НВО взяли участь у І (районному) етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)  21 травня 2019 року. Протягом 1-денного районного етапу гри учасники змагались у конкурсах та змаганнях: строю та пісні «Впоряд», стрільбі з пневматичної зброї «Влучний стрілок», наданні першої долікарської допомоги та транспортуванні потерпілого «Рятівник», інтелектуальній грі-вікторині «Відун», туристсько-спортивній смузі перешкод, у конкурсах-змаганнях «Пласт-радіодисципліна», «Фізпідготовка», «Бівак-таборування», «Метання гранати».

Рій «Сіроманці» Торговицької ЗШ І-ІІІ ступенів ім. Є.Маланюка  нагороджений  дипломом ІІІ ступеня за зайняте ІІІ місце.

У дорожніх правил канікул немає

Добігають кінця останні дні весни, а це означає, що почнуться літні канікули. 

              З кожним роком зростає інтенсивність автомобільного руху на дорогах країни. А це, в свою чергу, підвищує відповідальність усіх учасників дорожнього руху: водіїв, пішоходів, пасажирів. Тому великого значення набувають знання правил дорожнього руху та їх дотримання.

Тиждень безпеки життєдіяльності «У дорожніх правил канікул немає»  - це п’ять  днів масштабних та інформативних заходів, націлених на підвищення обізнаності та усвідомлення кожним найгостріших проблем безпеки дорожнього руху.

Відповідно до тематики Тижня, у період з  20  до 24 травня 2019 року, в закладах освіти Торговицького НВО були проведені загальношкільні лінійки, тематичні радіогазети, конкурси на кращий учнівський малюнок , конкурси стіннівок, виховні години, години спілкування, ігри, конкурси.

День Європи

У цей день всі європейці вшановують загальні цінності: волю слова, демократію, незалежність, рівність.

З нагоди святкування Дня Європи в Україні учні 8-11 класів усіх загальноосвітніх навчальних закладів були запрошені до Всеукраїнського відкритого онлайн-уроку, який відбувся 15 травня

Для учнів молодших класів у Небелівському навчальному закладі 16 травня пройшов конкурс малюнків на асфальті на тему: «Нехай панує мир в Європі».

У Свердликівському навчальному закладі відбулися презентації учнівських проектів «Віртуальні подорожі до країн Європи», під час якої школярі дізналися про географічне положення країн, історію, національні та культурні традиції деяких країн.

Навчльні військово-польові збори

З 13 по 15 травня 2019 року  були проведені 3-денні навчальні військово-польові збори з юнаками за     18-годинною програмою та медико-санітарна підготовка з дівчатами 11-х класів  Торговицької та Кам’янецької загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів. Вчителі предмету «Захист Вітчизни» розробили  план  заходів. Прийняли заліки з фізичної підготовки юнаків.

День вишиванки

Сьогодні, 16 травня, учні та вчителі закладів освіти Торговицького НВО відзначали День вишиванки – свято національної єдності, покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння національного вишитого одягу та об’єднати українців.

Ще з сивої давнини відомо, що вишита сорочка є символом здоров’я та краси, оберегом щасливої долі та родової пам’яті. За традицією, вишита сорочка передавалася з покоління в покоління, із роду в рід, як родинна реліквія. Цей український оберіг пройшов крізь віки й нині символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до Батьківщини.

Учні та вчителі цього дня вдягнули  вишиванку – національний український одяг – як символ єдності українського народу.

По класах відбулися виховні заходи, на яких учні та вчителі розповідали про історію української вишивки, про значення кольорів та символів. А потім фотографувалися на згадку.

Міжнародний день сім’ї

   З сім’ї починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина. Вона – джерело любові, поваги, солідарності та прихильності, те, на чому будується будь-яке цивілізоване суспільство, без чого не може існувати людина.

 Міжнародний день  сім`ї відзначили 15 травня в закладах освіти  Торговицького НВО. В бібліотеках  діяли виставки художньої літератури та періодичної преси на тему «Мама, тато і я – українська сім’я». Для групи учнів Нерубайської та Небелівської шкіл соціальний педагог Попільняк О.Ф. провела годину спілкування на тему «Моя сім`я і я». Класними керівниками 1 класів проведено свято «Веселі підсумки річної мандрівки з Буквариком». Пройшли бесіди по класах на теми: «Наша берегиня», «Сім’я – найголовніша частина суспільства», «Моя сім’я, моя родина», «Я, родина, Україна», «Біля родинного джерела», «У колі рідної сім’ї», «Чим я завдячую своїй родині та друзям», «Хай буде міцна наша вся сім’я» та інші.

В закладах освіти Торговицького НВО відбулися заходи з нагоди Дня пам’яті та примирення і 74-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

День пам’яті і примирення, День перемоги для всіх – особливі дні, які викликають відчуття безмежної гордості за наш народ та водночас уособлюють героїзм і вічну скорботу за мільйонами нерозквітлих українських доль, нездійснених мрій і задумів. Ми висловлюємо повагу всім борцям проти нацизму.

 У закладах освіти пройшли лінійки,  мітинг-реквієм поблизу меморіалів «Загиблим воїнам – визволителям», де  увічнювали пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у ці роки.

 Протягом тижня відбулися виховні години на тему «У нас єдина мета – Україна свята, нездолана ніким і ніколи!» бібліотечні години «Вони йшли на смерть за Батьківщину». В бібліотеках та в фойє ЗНЗ  розміщені виставки «Подвиг не має забуття».

Ні – війні! Нехай буде Мир! 

Тридцять третя палає весна

Чорнобильська АЕС, розташована за 110 км на північ від Києва, збудована у 1976 році. Вона мала чотири реактори. 26 квітня на четвертому реакторі пролунало два вибухи. Причина катастрофи – перегрівання реактора й накопичення великої кількості газів, що з'явились під час неконтрольованої реакції. Унаслідок катастрофи в довкілля потрапило 7 т ядерного палива.

З метою гідного вшанування подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, пам’яті жертв цієї техногенної катастрофи  з двадцять шостого по двадцять восьме  квітня в Торговицькому НВО був проведений цикл заходів.

Серед них - тематичне шикування «Тридцять третя палає весна», уроки - пам’яті за темою «Чорнобиль – довгий слід трагедії», круглий стіл за участі учнів 8-11-х класів «Проблеми громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС», фотовиставка  приурочена до  33-ї річниці Чорнобильської катастрофи, демонстрація документального фільму «Чорні крила біди»  

День довкілля

Весна – гаряча пора для добрих  господарів. Потрібно прибрати рідну оселю, навести лад на подвір’ї, у саду,  квітнику.  Дбайливо і завзято взялися до роботи вчителі та учні закладів освіти Торговицького НВО. Висаджено дерева, кущі та квіти, прибрано територію.  Протягом тижня класні керівники проводили виховні години на екологічну тематику.

7 квітня – Всесвітній день здоров’я.

7 квітня щороку відзначається Всесвітній день здоров’я, адже саме у цей день у 1948 році було створено Всесвітню організацію охорони здоров’я. Щорічно святкувати цей день почали з 1950 року. Нині 7 квітня по всьому світу відбуваються заходи, покликані підкреслити важливість здорового способу життя.   В закладах освіти Торговицького НВО було проведено ряд заходів: години спілкування, бесіди, конкурси, вікторини, ігри, змагання.                         

1 квітня - Мiжнародний день птахiв

День птахів — це  час прильоту пернатих із зимівель. За традицією в цей час, в очікуванні пернатих,  учні закладів освіти Торговицького НВО розвішують шпаківні, дуплянки та інші «пташині будиночки». Повернення птахів святкується також як прихід весни. День розпочався усним журналом «Птахи- наші друзі».  Усі присутні стільки гарного та цікавого почули й побачили про птахів, збагатились знаннями та повагою до друзів наших менших!

Засідання педагогічної ради Торговицького НВО

25 березня 2019 року в опорному закладі освіти Торговицького НВО  під керівництвом директора Аліщенка Альберта Івановича відбулося засідання педагогічної ради на тему «Створення умов для самореалізації особистості  учня початкової школи  Торговицького НВО в умовах нової української  школи»

В ході засідання педагогічної ради було розглянуто ряд важливих питань:
1.  Звіт директора Торговицького НВО за період з 2014 по 2019 роки.

2.  Про створення умов для самореалізації особистості  учня початкової школи Торговицького НВО.

3.  Адаптація учнів 1 класів Торговицького НВО до навчання в умовах нової української школи.                   

4.  Особисті успіхи першокласників при оволодінні основними життєвими компетентностями.

5.  Облаштування освітнього простору для першокласників.  З досвіду роботи Свердликівської  загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Торговицького НВО.

6.  Про вибір навчального предмету для складання ДПА у 9 класах загальноосвітніх навчальних закладів Торговицького НВО.

 7.  Про вибір підручників для учнів 6 і 11 класу 2019/2020 навчального року.

На засіданні був присутній голова районної державної адміністрації Васильченко Сергій Сергійович.

За підсумками засідання педагогічної ради та наради прийняті
відповідні рішення.

Районний конкурс-виставка декоративно-ужиткового мистецтва

 З метою розвитку образного мислення серед учнівської  молоді, виховання бережливого ставлення до землі, на якій живеш, і поваги до оточуючого світу, любові до рідного краю, розширення фантазії та творчої уяви дітей, виявлення та розвиток обдарованої особистості, 15 березня на базі Будинку дитячої та юнацької творчості Новоархангельського НВО №2 відбувся районний конкурс-виставка декоративно-ужиткового мистецтва «Хай в серці кожної дитини живе любов до України».

 Торговицька ЗШ І-ІІІ ступенів та Кам’янецька ЗШ І-ІІІ ступенів Торговицького НВО здобули перша місце, а Нерубайська ЗШ І-ІІ ступенів та Свердликівська ЗШ І-ІІ ступенів – ІІ місце.

 Вітаємо переможців та щиро дякуємо умільцям!

Шевченківські дні в Торговицькому НВО

Щороку, напередодні 9 березня, весь світ вшановує Великого Кобзаря України - Т.Г. Шевченка. В закладах освіти Торговицького НВО  Шевченківські дні розпочалися з урочистих лінійок, на яких ведучі нагадали школярам основні етапи життя великого поета, читали поезії, присвячені Т.Шевченку.

В шкільних бібліотеках було оформлено тематичні  виставки, а в класах відбулися вікторини, години спілкування, круглі столи, літературні вітальні, конкурси читців. У Кам’янецькому та Нерубайському закладах освіти відбулися театралізовані вистави.

Свято 8 Березня

     Відшуміла зима своїми заметілями, відхурделила сніжними віхолами, а на зміну їй прийшла чарівна, принадна красуня-весна. Тож не даремно саме в цей час ми святкуємо один із найкращих, найсвітліших днів — свято жінок. В усі часи, по всьому світу жінка викликала особливе відношення, адже вона уособлювала ніжність, красу, надзвичайну зворушливість і чутливість.

     Щиро вітаємо вас, дорогі жінки, дівчата  зі святом весни, із днем 8 Березня. Зичимо здоров’я дзвінкої криниці, хліба запашного з української пшениці, рум’янців від калини, щоб були щасливі кожної днини.

Міжнародний день рідної мови

"Мова - це не просто спосiб спiлкування, а щось бiльш значуще. Мова - це всi глибиннi пласти духовного життя народу, його iсторична пам'ять, найцiннiше надбання вiкiв, мова - це ще й музика, мелодика, фарби, буття, сучасна, художня, iнтелектуальна i мисленнєва дiяльнiсть народу."

                                                                                               Олесь Гончар

    21 лютогов закладах освіти Торговицького НВОвідбулися заходи з нагоди відзначення Міжнародного дня рідної мови.

 В цей день здобувачі освіти брали участь у конкурсі читців, де декламували вірші відомих українських поетів про Україну, про родину та українську мову, у мовній грі «У царстві рідної мови»; подорожували по цікавій країні Граматиці.

Учителі української мови та літератури провели свято рідної мови «Українська мова – мова рідна моя» . Свято було пронизано українським духом, любов’ю до рідного слова, до чистих джерел творчості українського народу.

День пам'яті Героїв Небесної Сотні

      Кривава  незагойна  рана  на сторінках  нашої   історії – 20 лютого.                         Прості українці, віддані патріоти  за європейський вектор розвитку держави, за утвердження української нації, за гідне майбутнє для наступних поколінь  піднялися   на  боротьбу  за  людську  гідність,   за  краще  майбутнє   для своєї   держави.  Ця боротьба була  нерівною. Захистом   проти  ворожої   кулі   снайпера  слугували   фанерні  щити, а  зброєю  була – бруківка.  Але вони  не  зважали на  це, бо  в  серці   горіла  любов   до  України  і  жевріла надія   бачити  її кращою.  Та  жорстока  куля  снайперської  гвинтівки  не вибирає. Один  за  одним  падають   наші  герої.  Але  ворогу  їх не  здолати…
     Відповідно до Указу Президента України «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» встановлено щорічне відзначення 20 лютого Дня Героїв Небесної Сотні.

       З нагоди цієї дати учні Торговицького НВО підготували лінійку-реквієм, приурочену вшануванню подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні. Класні керівники провели уроки пам’яті, години спілкування, перегляд документальних кадрів, презентацій. Тремтливе  мерехтіння  свічок,  блакитно-жовті  стрічки, живі  квіти, образ Божої  Матері   і, звичайно, пісня - «Пливе кача»  - це  головні  атрибути сьогоднішньої   події.

Майбутні першокласники у школі

   Підготовка дитини до школи важлива, адже це впевнений старт майбутнього першокласника. Важливо, щоб дитина відчувала особливу потребу розвиватися. А цього можна досягти, стоворюючи атмосферу поваги та любові у мотивуючому середовищі.   Аби зацікавити дітей, вчителі Торговицького НВО, знайомляться з майбутніми здобувачами освіти, підбирають  завдання,  готують виховні заходи,  які мотивують дітей до навчання.

    Так у Торговицькій ЗШ І-ІІІ ступенів Торговицького НВО  Клименко Валентина Іванівна зі своїми вихованцями (учнями 4 класу) провела виховний захід «В гостях у Казки». Запрошені майбутні першокласники сиділи за шкільними партами, відгадували загадки. Були активними учасниками різних конкурсів. Тепла, дружня атмосфера, солодощі… Навіть у садочок повертатися не спішили.

   Щиро дякуємо організаторам  Клименко В.І. та музичному керівнику Миронюку С.В. за гарне свято!

Тиждень безпеки життєдіяльності "Без здоров`я немає щастя"

        Життя людини єдине і неповторне. І тому кожен повинен учитися його берегти.

       Тиждень безпеки життєдіяльності "Без здоров`я немає щастя"  тривав із 11.02 по 15.02.  Навчаючи дітей правилам безпеки життєдіяльності, ми закладаємо надійний фундамент знань на майбутнє. Брак життєвого досвіду, беззахисність і невміння діяти в критичних ситуаціях робить дитину уразливою в усіх відношеннях. У ЗНЗ Торговицького НВО учні  мали змогу отримати корисну інформацію під час проведення годин спілкування, перегляду інформаційних відео, створення власних міні-проектів та позакласних виховних заходів. Ця робота має за мету не тільки закріплювати знанння, а й розвиває уявлення про те, що здоров'я залежить від людини, за здоров'ям потрібно стежити, його потрібно берегти. Головне, щоб школярі запам'ятали й виконували всі правила, адже від цього залежить їхнє життя і здоров'я.

Екологічний районний конкурс «Свій голос віддаю на захист природи»

Екологічний районний конкурс «Свій голос віддаю на захист природи» проводиться з метою формування екологічної культури особистості, її підготовки до цілісного сприйняття сучасних екологічних проблем, свідомого розуміння процесів, що відбуваються в природі в результаті людської діяльності.

         Активні учасники  цього конкурсу  учні ЗНЗ Торговицького НВО.  Талановиті, креативні, мудрі, працьовиті – вони здобули призові місця. Дякуємо учасникам конкурсу та їх керівникам.

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

З кожним роком все далі і далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни. Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України, долею одягнених у солдатські шинелі.

     Плин часу не затьмарив спогадів про цю війну пам’ять продовжує нагадувати про ті жахливі часи. Традиційно 15 лютого в  закладах освіти Торговицького НВО вшановують пам’ять воїнів-інтернаціоналістів. В класах пройшли години спілкування з переглядом відео матеріалів, у бібліотеках організовано тематичну виставку. Мирне небо, щасливе майбутнє ось ті життєві орієнтири до яких ми повинні прагнути.

День святого Валентина

Цікаво і весело пройшли в цьому році заходи до дня святого Валентина  в ЗНЗ Торговицького НВО. В цей день здобувачі освіти слухали  історію виникнення свята, як його святкують в різних країнах. А також проводили різноманітні конкурси, в яких приймали участь всі бажаючі.
          Всі працівники закладів освіти отримали «валентинки». Частина «валентинок» анонімна, не має зворотної адреси, написана справа наліво або лівою рукою. Так прийнято - це додає загадковості.
          Кожен народ відзначає день святого Валентина по-різному. Британці, наприклад, в День святого Валентина посилають любовні послання не тільки друзям і знайомим, але і своїм домашнім тваринам. Японці ж виявилися більш оригінальні - вони переробили 14 лютого в «8 березня для чоловіків», коли подарунки отримують в основному чоловіки.

Районний конкурс екологічних агітбригад

З метою підвищення рівня еколого-просвітницької та природоохоронної діяльності учнівських колективів, екологічної просвіти загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів  08 лютого 2019 року на базі Новоархангельського НВК  відбувся районний конкурс екологічних агітбригад. У Конкурсі брали участь  три учнівські колективи   Торговицького НВО. Команди Свердликівської ЗШ І-ІІ ступенів і Торговицької ЗШ І-ІІІ ступенів імені Є.Ф.Маланюка Торговицького НВО здобули почесне друге місце. Вітаємо переможців, щиро дякуємо керівникам команд.  Також дякуємо команді юних екологів  Кам’янецької  ЗШ І-ІІІ ступенів за участь у конкурсі.

5 лютого – день безпечного Інтернету.

Сьогодні Інтернетом користується понад чверть населення земної кулі - 1,9 млрд. чоловік. Середній рівень інтернет-проникнення в світі наближається до 30%, а в розвинених європейських країнах цей показник досягає 70%. В Україні ця цифра становить 10-12 млн. осіб - близько чверті населення країни. При цьому діти потрапили в Мережу значно раніше за дорослих.

Глобальна Мережа, як вікно у світ і інструмент доступу практично до будь-якої інформації. Та грамотний інтернет-серфінг і знання правил роботи в Мережі безпосередньо пов'язані зі здоров'ям юних користувачів. Про це учні закладів освіти Торговицького НВО дізналися з бесід, годин спілкування, перегляду презентацій, фільмів та ін.

Добре знають і батьки, що Правила безпечного "руху" в Інтернеті можна знайти на сайті "Онляндія - безпечна веб-країна".  

День пам’яті Героїв Крут в ЗНЗ Торговицького НВО

29 січня 2019 року в Україні відзначається 101 річниця бою під Крутами, який став символом нескореного духу, героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність. В  ЗНЗ Торговицького НВО  проведені лінійки під назвою  «Крути – наша слава, наша історія», проведено уроки з історії України «101-річниця Української Революції. Бій під Крутами», тематичні виставки в бібліотеках.

Наша сила в єдності

У закладах освіти Торговицького НВО 22 січня відзначали  державне свято - День Соборності України. 100 років минуло з того часу, як ЗУНР та УНР об’єднались в одну державу.
В цей день для школярів  були проведені  урочисті лінійки;  тематичні уроки національно-патріотичного спрямування, на яких учні згадали історію країни, видатні постаті української історії; вікторина «Як я знаю Україну?», конкурси малюнків та фотоколажів; випуск стіннівок.

У шкільних бібліотеках була організована тематична виставка літератури «Тільки в єдності наша сила». Також учні  намалювали  яскраві газети, приурочені до Дня Соборності. А щоб підкреслити  значення  свята, одягнулися  у вишивані сорочки. 

Новорічне свято в ЗНЗ Торговицького НВО

Новорічне свято – це, без сумніву, довгоочікувана казка для всіх дорослих і дітей. З 19 по 28 грудня в ЗНЗ Торговицького НВО відбулася низка цікавих Новорічних дійств. Напередодні всі учні  дружно готувалися до них: прикрашали  класи, актові зали, коридори сніжинками та гірляндами, власноруч виготовляли новорічні іграшки, малювали малюнки, плакати, розучували вірші, пісні, новорічні вітання. На святкових новорічних ранках у початкових класах усі діти були активні: кружляли в хороводах, співали пісні, брали участь у різноманітних конкурсах. Учні середніх та старших класів  підготували казкову, костюмовану  постановку, де під музичний супровід відбувались казкові дійства. Тут були і казкові звірі і  мультяшні герої. Ведучі свят проводили різні конкурси, загадували загадки.   По закінченню свята для учнів  старших  класів була організована Новорічна дискотека.

     Гарним настроєм, радістю,   відчуттям  чарівної новорічної 

казки  – ось з якими емоціями учні нашого НВО зустрічатимуть   Новий 2019 рік.

День Святого Миколая

19 грудня 2018 року, в ЗНЗ Торговицького НВО відбулося святкування Дня Святого Миколая. Свято організували вчителі та учні шкіл при підтримці органів місцевого самоврядування та місцевих священнослужителів. Школярі старанно готувалися до зустрічі із Святим Миколаєм, адже зустріли дорогого гостя з великою радістю, даруючи йому свої вміння та здобуті знання: розказували вірші, співали пісні, танцювали та грали на музичних інструментах.

Найрадіснішою хвилиною для дітей було роздавання подарунків Святим  Миколаєм. З невимовною радістю вони підходили до святого доброчинця, щоб отримати подарунок та сфотографуватися на пам’ять. 

Радість, усмішка та щирість в дитячих очах ще раз переконали усіх присутніх на святі, якою великою справою є творити добро, дарувати один одному любов та доброту. 

15 грудня - міжнародний День чаю

Чай - найпопулярніший напій на Землі.

Про користь вживання різноманітних сортів чаю написано немало наукових праць. У багатьох країнах по всьому світу існують унікальні багатовікові чайні традиції. А в окремих державах чайна церемонія є неодмінною частиною культури. Про чайну церемонію знають, майже все, учні  Свердликівської ЗШ.  А ще в  «День чаю» є чудова можливість  приєднатися до численних привітань на адресу всіх тих людей, хто весь цей час працює над тим, щоб у нас на столі був цей чудовий напій.

З Днем чаю!

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

32 роки минуло від 26 квітня 1986 року – дня трагедії, наслідки якої не дають і, вочевидь, не даватимуть спокою ще багато років. Але назавжди залишиться в серцях людей невмируща пам'ять про солдатів атомного фронту.

В ЗНЗ Торговицького НВО провели загальношкільні лінійки, виховні години, позакласні заходи, виставки літератури, фотовиставки з метою  висловити велику пошану ліквідаторам Чорнобильської катастрофи, адже їхній подвиг є яскравим свідченням того, що лише ми самі, спроможні відвести біду від нашого дому, від кожного мешканця нашої землі і наших нащадків.

Низький уклін пам'яті тих, хто не дожив до цього дня.

13 грудня - День святого Андрія Первозванного.

Давні українські звичаї і традиції нашого народу  відроджуються в школах Торговицького НВО.  Тринадцятого грудня   в  ЗНЗ  провели справжні українські вечорниці, які наші предки зазвичай влаштовували в ніч на Андрія. Діти і дорослі разом співали українських пісень, танцювали, їздили на кочерзі та кусали калиту.

Незвичайні та   оригінальні заходи  мають  на меті не лише розважити дітей і їхніх батьків, а й виховати майбутніх українців.  Саме такі заходи і закладають в наших дітях справжні патріотичні почуття і любов до своєї вітчизни.
 
 

Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства»

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня  проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою.

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати:

25 листопада - Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок

1 грудня - Всесвітній  день боротьби зі СНІДом

2 грудня - Міжнародний день боротьби з рабством

3 грудня - Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями

5 грудня - Міжнародний день волонтера

6 грудня - Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі

9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцією

10 грудня - Міжнародний день прав людини

Загальнонаціональний проект «Я маю право!»

Міністерством юстиції України в червні 2017 року був ініційований та наразі перебуває на стадії реалізації загальнонаціональний проект «Я маю право!», завдання якого забезпечити Українців інформацією про права, які гарантовані їм Конституцією і законами, навчити ці права реалізувати та захищати. В рамках проекту в ЗНЗ Торговицького НВО були проведені виставки тематичної  літератури історичних документів за темою «Я маю право»; тематичні бесіди; засідання «круглих столів»; інтерактивні вправи; правові години; турніри; усні журнали; уроки-подорожі; диспути; зустрічі; екскурсії, тиждень права; тренінги; конкурси; анкетування; години спілкування та ін.

Міжнародний День людей з інвалідністю

Міжнародний день людей із інвалідністю не є святом, а покликаний привернути увагу до проблем цих людей, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства – людей із інвалідністю. В ЗНЗ  були проведені уроки доброти, виховні заходи на тему толерантності.

6 грудня - День Збройних Сил України

Збройні сили України —

Слава, гордість, міць країни!

Захищають мир, свободу

Служать рідному народу!

Щира шана і подяка

Тож вшануймо в день святковий

Всіх без винятку військових!

Завдяки їх чесній службі

Живемо у мирі, дружбі!

Адже мир тоді панує,

Коли армія чатує!

Дякуємо Захисникам

Напередодні Дня Збройних Сил України учні ЗНЗ Торговицького НВО   підтримали акцію "Напиши листа солдату". Діти з великим задоволенням виготовили різноманітні листівки, малюнки, писали вірші, плакати та написали слова підтримки і вдячності нашим героям. Такі роботи завжди зігрівають душу і викликають особливий блиск в очах.

Повертайтеся з миром, дорогі Захисники!

Український сувенір – 2018

 З метою виховання національного світогляду учнівської молоді через пізнання народного мистецтва; залучення молодого покоління до джерел і процесу творення українського народного мистецтва;  стимулювання розвитку творчого пошуку, художнього смаку при виконанні креативних робіт з використанням традиційних матеріалів та технік;  популяризація дитячої художньої творчості через засоби масової інформації, станцією юних натуралістів 30 листопада була організована  виставка «Український сувенір», де прийняли участь і школи Торговицького НВО. Торговицька ЗШ І-ІІІ ступенів імені Є.Ф.Маланюка та Небелівська ЗШ І-ІІ ступенів імені П.С. Гришка здобули І місце, Свердликівська ЗШ І-ІІ ступенів – ІІІ місце.

Вітаємо переможців!

Новорічна композиція – 2018

З метою пропаганди серед молоді бережливого ставлення до природи; розвитку творчої ініціативи та пізнавальної діяльності молоді; формування практичних умінь та навичок учнів по виготовленню новорічно-різдвяних композицій, які символізують та відображають новорічно-різдвяну флористику; сприяння розвитку флористичного мистецтва в Україні,   СЮН Торговицького НВО провела районний конкурс «Новорічна композиція» 30 листопада. Торговицька ЗШ та Кам’янецька ЗШ здобули І місце, Небелівська – ІІ місце, Нерубайська та Свердликівська – ІІІ місце.

Щиро дякуємо учасникам конкурсу.

День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій

Упродовж тижня в  загальноосвітніх навчальних закладах  були організовані такі заходи: «Уроки пам’яті»; «круглий стіл» «Голодомор в Україні – геноцид українського народу» для учнів 10-11 класів; тематична виставка «День скорботи і пам’яті Голодомору в Україні»;  акція «Незабудки пам’яті»; акція «Засвіти свічку» за участю учнів та педагогів загальноосвітніх навчальних закладів; уроки історії на тему «Голодомор 1932 – 1933 років»; виховні години на тему «Жертви голодоморів та політичних репресій»; вечори–реквієми «Голодомор 1932 – 1933 років «Україна пам’ятає»; загальношкільні лінійки «Трагічні події голодомору 1932 – 1933 років в житті українського народу»; літературно – журнальні виставки «Всім безневинно полеглим»; театралізовані уроки «Хліб на зернятці стоїть»;  виставки натуральних експонатів: короваї, випічки, снопиків колосків «До кожного свята своя посвята»;  конкурси «Хліб – очима дітей», на кращу листівку (малюнок) «Україна пам’ятає» та багато інших заходів.

У День пам’яті учні  поклали квіти до пам’ятних знаків борцям за незалежність України, могил, де захороненні їхні земляки,  а також взяли участь у церемоніях з вшанування жертв політичних репресій.

День Гідності і Свободи

21 листопада – День Гідності і Свободи, свято про доленосні події в Україні початку XXI століття.  В цей день українці  віддають належну шану патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року — лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…

Цього дня в ЗНЗ Торговицького НВО  відбулися заходи присвячені Дню Гідності і Свободи: тематичні уроки «Україна – територія Гідності і Свободи», тематичні бесіди, покладання квітів та запалення свічок до куточків Героїв Небесної Сотні та воїнів АТО, книжкові виставки «Герої не вмирають!», конкурси стіннівок.

Всесвітній день Доброти

Офіційно Всесвітній день Доброти був заснований в 2000 році.

Творити добрі справи – неймовірно просто, добро не вимірюється грошима, часом – не вимагає багато часу і сил, головне – почати. Навіть просто добра усмішка незнайомій людині – вже здатна творити чудеса, в тому числі й для самої людини, хто це Добро робить. Адже крім того, що добрі справи підвищують всім настрій, вони ще й впливають на самопочуття, підвищують життєвий тонус. У Торговицькому НВО добре знають, що люди, які щодня роблять добрі справи, краще почуваються  фізично, відчувають своє життя більш гармонійним, володіють кращим імунітетом, а значить – вони менше хворіють і довше живуть. Коли людина робить щось хороше іншим людям, у неї підвищується рівень лімфоцитів і розширюються судини, це веде до правильної роботи серця.

Добра ВСІМ!

День толерантності

16 листопада в Свердликівській  загальноосвітній школі І-ІІ ступенів відзначали Міжнародний день Толерантності. Основною метою було: ознайомити учнів з поняттям «толерантність», виявити основні риси толерантності, сформувати правильне уявлення щодо толерантної поведінки, виховувати почуття поваги один до одного, до звичаїв, традицій і культури різних народів, комунікативну культуру спілкування та взаєморозуміння, продовжити формування толерантного ставлення однокласників між собою,

сприяти розвитку в учнів самосвідомості, яке допомагає дітям побачити себе та інших такими, які вони є насправді, розвивати терпимість до відмінностей між людьми.

Для учнів  були проведені інформаційні п’ятихвилинки, тренінгові заняття на тему «Толерантність у нашому житті», де школярі мали змогу ще раз переконатися, що у світі діють закони добра, терпимості, чесності, щирості, співпереживання та любові.

Мала іскра-великий вогонь

З 5 по 9 листопада в ЗНЗ Торговицького НВО пройшов тиждень на тему «Мала іскра-великий вогонь!». З  метою попередження дитячого травматизму, збереження життя та здоров’я дітей  було проведено ряд заходів: тематичні лінійки «Вогонь  наш  друг, та не завжди, чекати можна і біди»; уроки знань з пожежної безпеки «Від іскри народжується полум’я», «Вогонь на службі у людей», «Вогонь життєдайний та небезпечний»; виготовлено буклети «Рятівник – професія мужніх»; проведено конкурси  малюнків на тему «Вогонь добрий, вогонь злий»; конкурси  віршів, казок, прислів’їв на   протипожежну тему. Класними керівниками були проведені години спілкування під рубрикою «Вогонь наш друг, та не завжди, чекати можна і біди». 

День української писемності та мови

9 листопада 2018 року 0 11. 00 годині у День української писемності та мови відбувся Всеукраїнський радіодиктант національної єдності.

Районний чемпіонат інтелектуальних ігор

На районному чемпіонаті інтелектуальних ігор шкільних команд сезону 2018/2019 навчального року, який відбувся 9 листопада 2018 року, шість команд Торговицького НВО показали свої знання, єдність, дружність, колективізм. Переглянувши виступи та враховуючи висновки, лічильна комісія визначила переможців. Серед них Торговицька ЗШ І-ІІІ ступенів імені Є.Ф.Маланюка виборола ІІ місце (команда Розумники), Камянецька ЗШ І-ІІІ ступенів – ІІІ місце (команда «Мудра сова»), Небелівська ЗШ І-ІІ ступенів імені П.С.Гришка – ІІІ місце (команда «Колорит»)

День визволення України від фашистських загарбників

В ЗНЗ Торговицького НВО День визволення України від фашистських загарбників розпочався вшануванням полеглих в роки Другої Світової війни. Були  проведені загальношкільні лінійки,  уроки-пам`яті для учнів старших класів, у бібліотеках проводилась виставка художньої літератури "Визволення України: ціна перемоги".

Клуб веселих і найкмітливіших

                  З метою розвитку дитячого та молодіжного руху КВН в районі, створення умов для творчого, інтелектуального і духовного розвитку дітей та молоді, виявлення талановитих, обдарованих, творчих особистостей, патріотичного, морального та естетичного виховання дітей та молоді, організації їх змістовного дозвілля  26 жовтня   пройшов районний чемпіонат     шкільних команд КВН, де Торговицька ЗШ І-ІІІ ступенів імені Є.Ф.Маланюка здобула ІІ призове місце, а Свердликівська ЗШ І-ІІ ступенів - ІІІ місце. Вітаємо переможців!

Конкурс-виставка "Осіння фантазія"

26 жовтня 2018 року  на базі Новоархангельського НВК «ЗШ

І-ІІІ ст. – гімназія» Новоархангельського НВО№1 проводився конкурс-виставка «Осіння фантазія». Всі п’ять загальноосвітніх навчальних закладів Торговицького НВО представили свої роботи, виконані з покидькового та природного  матеріалу. Роботи всі креативні, виконані зі смаком. Молодці!

Посвята в джури

Козацтво - національний символ нашої держави, її слава, відвага і благородство. Україна була і завжди залишатиметься вільною державою. Наша Торговиця має теж славетну козацьку історію. Сотні років тому від нападів татарських орд рідну землю захищали мужні козаки, а сьогодні їхні нащадки боронять її від агресії російсько-терористичних військ. Ми пишаємося нашими земляками, які на сході України відстоюють мир і свободу, цілісність і непорушність її кордонів. Двоє наших мужніх односельчан Аліщенко Іван та Микола Томак випускники Торговицької школи віддали за Батьківщину найдорожче –життя.

Відшуміла козаччина, стали історією її походи, але і нині живуть її традиції, сьогоднішній захід свідчить саме про це. Дорогі діти, бажаємо вам зростати справжніми патріотами, сміливими, загартованими, мужніми юнаками і дівчатами

Посвята в козачата

В переддень 14 жовтня, традиційно, в ЗНЗ Торговицького НВО відбувається посвята в козачата. Кожен першокласник стає у центрі залу та урочисто промовляє: «Перед Богом нашим Всевишнім, перед Святою Покровою клянемося...». І з цими словами дитина долучається до великої січової спільноти.

Від свята Покрови впродовж наступних  9-11 років юні січовики дізнаються про те, наскільки дорогою ціною берегли наші діди-прадіди рідну землю, скільки крові було пролито і людських доль покалічено. Та найсумніше, що й сьогодні – через 27 років незалежності – гасло «Воля або смерть!» зазвучало як ніколи актуально.

День працівників освіти

Тим, хто пізнати добро допоміг,
Тим, хто відкрив для нас тайни доріг,
Тим, хто нам крила дарує щодня,
Тим, хто відкрив нам жагу пізнання
Тим, чия праця важка, непроста,
Тим, чиє слово добром пророста,
Тим, хто відкрив нам науки світання
Наші святкові і щирі вітання!

Учні Торговицького НВО привітали працівників загальноосвітніх навчальних закладів із святом

Захисник Кіровоградщини - 2018

Учні Торговицького НВО взяли участь у районному національно-патріотичному проекті "Захисник Кіровоградщини – 2018" 28 вересня 2018 року в смт. Новоархангельськ на базі Новоархангельської дитячо-юнацької спортивної школи Новоархангельського НВО №1. Були конкурси строю і пісні, стрільба з пневматичної гвинтівки, збірка та розбирання автомата, туристична смуга перешкод, перетягування каната, орієнтування на місцевості, підйом переворот. Юнаки одинадцятикласники НВО показали високі результати в окремих видах конкурсів.

100-річчя від дня народження видатного педагога Василя Олександровича Сухомлинського

28 вересня 2018 році науково-педагогічна спільнота України та світу відзначає 100-річчя від дня народження видатного педагога Василя Олександровича Сухомлинського. 

   

Освітяни Торговицького НВО не залишилися осторонь підготовки та проведення ювілейних заходів: педагогічні читання, круглі столи, години спілкування, виставка літератури, відкриті уроки з використанням спадщини В.О.Сухомлинського, перегляд презентацій, бібліотечні уроки.

Тільки той народ, який вшановує своїх героїв, може стати великим (К. Рокосовський)

22 вересня в Україні відзначають День партизанської слави. Партизанський рух завжди відображав прагнення народу до свободи. Понад п’ятсот з’єднань і сотні загонів народних месників діяли в тилу ворога під час  ІІ Світової війни на території України, зробили вагомий внесок у визволення країни від фашистських загарбників.
В бібліотеках Торговицького НВО  було проведено тематичні виставки, пройшли уроки мужності для учнів старших класів, які спрямовані на формування в молоді основ гуманістичного світогляду, пріоритетності високих моральних, культурних цінностей, утвердження почуття патріотизму й національної свідомості. Учні Небелівської ЗШ І-ІІ ступенів імені П.С.Гришка відвідали музей Івана Черняховського у селі Оксанино, побували на алеї Слави. У свої 38 років генерал армії Іван Данилович Черняховський став наймолодшим командувачем фронту за всю історію найкровопролитнішої війни в історії людства.

Він не дожив до Великої Перемоги всього 80 днів…

День Миру

Найбільше у світі щастя – це мир, коли люди живуть спокійно, земля не здригається від страшних вибухів. Щороку 21 вересня люди у різних куточках планети відзначають Міжнародний день миру, свято, покликане змусити всіх не тільки задуматись, але й зробити що-небудь заради спокою на Землі.  Мир у рідній Україні – це найзаповітніше бажання усіх українців, котре вони висловлюють вголос так згуртовано, як ніколи раніше. До відзначення цього свята щороку долучається і ЗНЗ Торговицького НВО.  Учні взяли участь у конкурсі плакатів , приєдналися до Всесвітньої акції «Голуб миру», в класах проведені бесіди та години спілкування на теми: «Мова Миру починається з мене», «Мир на планеті – щастя всім дітям». Під час перерв лідери учнівського самоврядування організували та провели для учнів танцювальний флеш-моб «Діти Миру – за Мир!» Учні початкових класів  стали активними учасниками конкурсу малюнків на асфальті.

Тиждень безпеки дорожнього руху

З метою поліпшення роботи із запобігання дитячому дорожньо-транспортному травматизму, формуванню навичок безпечної поведінки на вулицях і дорогах, удосконалення і узагальнення знань з безпеки дорожнього руху, правил пішоходів, безпечного поводження під час руху до школи і додому в Торговицькому НВО з  10 по 14 вересня  тривав Тиждень безпеки дорожнього руху.  Головною темою Тижня безпеки дорожнього руху стала безпека учнів на дорозі.

     Завдання Тижня безпеки  дорожнього руху – нагадати учням про необхідність   спільних дій у сфері дорожньої безпеки. Усі заходи мали на меті привернути увагу суспільства до проблеми травматизму та смертності на дорогах і поліпшення дорожньої безпеки.
Педагоги – організатори, класні керівники,  класоводи та лідери учнівського самоврядування організували показ мультфільмів,  документальних фільмів, конкурси віршів, ребусів та загадок про дорожній рух;  бесіди «Безпека пішохода», «Безпека пасажира».
Проведення Тижня показало, що учні в достатній мірі знають Правила дорожнього руху, володіють навичками поведінки на вулиці, дорозі, вміють знайти вихід з будь-якої ситуації, пов’язаної з дорожнім рухом. Тиждень поглибив знання учнів у відповідній сфері, сприяв розвитку практичних навичок, поглибленню знань Правил дорожнього руху.

4 вересня в школах Торговицького НВО

4 вересня  над будинком Верховної Ради України у 1991 було піднято жовто-блакитний прапор. У ЗНЗ Торговицького НВО було проведено інформаційні хвилинки, присвячені  цій події. 

Олімпійські уроки

З метою поширення ідей олімпізму та розвитку олімпійського руху, в ЗНЗ Торговицького НВО проводилися  Олімпійські уроки, де учителі  пропагували здоровий спосіб життя, виховували почуття патріотизму, а також діти мали можливість дізнатися про олімпійські види спорту.

Уроки продовжили на свіжому повітрі. Фізкультпаузи, змагання, руханки на свжому повітрі - запорука здоров`я.  

Перший урок у Торговицькому НВО

Перший урок у Торговицькому НВО проводять класні керівники. Час, який відведений на проведення першого уроку є  вступним до початку навчального року. Звичайно, урок розвиває почуття патріотизму, виховує не лише любов до рідного краю, а й бережливе ставлення до природи радного краю, бажання знайомитися з відомими людьми рідного краю.

День Знань

3-го вересня звучать привітання на адресу учнів, вчителів та батьків. Це день квітів, сувенірів, щоденників, шкільного розкладу, радості та преживань. У цей день ми поспішаємо приєднатися до привітань на адресу всіх, хто причетний до цього свята.  Здоров’я Вам і благополуччя! Миру і любові! Гарних друзів і відмінних оцінок!

Свято Останнього дзвоника

Ось і настала хвилююча мить свята Останнього дзвоника. І для учнів, і для вчителів це чудова шкільна традиція, тепле родинне свято.

По-сімейному тепло і водночас урочисто було проведено свято Останнього дзвоника у Торговицькому НВО. Привітали школярів завідувачі ЗНЗ, гості, батьки. Дирекція Торговицького НВО підвела підсумок роботи за навчальний рік. Були нагороджені грамотами переможці предметних районних олімпіад, конкурсів, а також вручені Похвальні листи учням за відмінні успіхи у навчанні.
І ось хвилююча мить… Почесне право Останнього дзвоника надали найкращим учням 1 класу. Він сповістив присутніх про початок чудової пори – літніх канікул.


Чудових вам канікул!

Гра «Джура»

Протягом 3-денного ( з 23 травня по 25 травня) районного етапу гри, у формі наметового таборування, рої: «Сіроманці» Торговицької ЗШ І-ІІІ ступенів ім. Є.Маланюка Торговицького НВО та «Відважні» Кам’янецької ЗШ І-ІІІ ступенів Торговицького НВО  змагались  у конкурсах: строю та пісні «Впоряд», стрільбі з пневматичної зброї «Влучний стрілок», надання першої долікарської допомоги та транспортування потерпілого «Рятівник», інтелектуальній грі-вікторині «Відун», туристсько-спортивній смузі перешкод, у конкурсах-змаганнях «Ватра», «Візитка рою», «Квест», «Бівак-таборування», «Добре діло», який проходив на базі Підвисоцького БДЮТ. Сім команд із Новоархангельського округу продемонстрували достатню підготовку, спритність, фізичну витривалість, ерудицію в конкурсах

Рій «Сіроманці» Торговицької ЗШ І-ІІІ ступенів ім. Є.Маланюка Торговицького НВО нагородили Дипломом ІІІ ступеня за зайняте ІІІ місце.

Грамотами відділу освіти, молоді та спорту в окремих видах конкурсів і змагань нагороджені: туристсько-спортивна смуга перешкод: ІІІ місце – рій «Сіроманці»; конкурс строю та пісні «Впоряд»: ІІ місце – рій «Відважні», ІІІ місце – рій «Сіроманці»; надання першої долікарської допомоги та транспортування  потерпілого «Рятівник»: І місце -  рій «Відважні», ІІ місце –рій «Сіроманці», конкурс «Ватра»: 2 місце – рій «Сіроманці», конкурс «Бівак»  (таборування): 3 місце –рій «Відважні», конкурс «Візитка рою»: 2 місце – рій «Сіроманці».

Щиро дякуємо організаторам гри.

День Європи в Україні

Слово "Європа" для кожного українця вже стало знаковим і означає значно більше, ніж частина світу, в якій ми живемо. З географічним розташуванням нам пощастило: ми народилися в самій душі Європи – в її географічному центрі.

Ми, українці, відчуваємо, що ситуація в Україні та події навколо нашої держави займають одне з головним місць у рамках Спільної зовнішньої та безпекової політики ЄС. "Українське питання" в різних нюансах дуже часто – на порядку денному   Європейського Союзу.

Відчути себе справжніми українцями можна буде не лише тоді, коли ми станемо повноправним членом європейського співтовариства, а коли будемо невпинно дбати про власний культурний рівень, орієнтуватися на новітнє, усвідомлювати власну гідність.

І з усіма цими устремліннями і бажаннями ЗНЗ Торговицького НВО сьогодні відзначають День Європи.

День вишиванки

Люби свою сорочку шиту,
В ній України вся родина.
Легенду бережи нажиту,
Вона, - як життєдайна днина!

Вже не один рік поспіль ЗНЗ Торговицького НВО долучаються до відзначення  Дня вишиванки, збираючись на шкільних подвір’ях   для спільного виконання Гімну та  беручи участь у  святковій ході, виконанні українських пісень, віршів, легенд.

Зі святом, Україно!

15 травня - Міжнародний день сім’ї.

Міжнародний день сім’ї встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році і відзначається щорічно 15 травня 

Встановлення цього дня покликане звернути увагу громадськості різних країн на численні проблеми сім’ї.

З сім’ї починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина. Вона - джерело любові, поваги, солідарності та прихильності, те, на чому будується будь-яке цивілізоване суспільство, без чого не може існувати людина. У ЗНЗ Торговицького НВО відбулися виховні заходи приурочені цьому дню.

Тиждень безпеки життєдіяльності на тему «Руху правила єдині, знати їх усі повинні!»

З 7 по 11 травня 2017-2018 навчального року в Торговицькому НВО  був  проведений Тиждень безпеки життєдіяльності на тему «Руху правила єдині, знати їх усі повинні!»   

Робота проводилася згідно плану проведення тижня. Діти засвоїли на достатньому рівні норми та правила безпеки. З урахуванням вікових особливостей, учнів залучали до різних форм роботи: заняття, ігрова діяльність, театралізована діяльність, свята та розваги, конкурси, бесіди (індивідуальні та колективні), екскурсії,  моделювання ситуацій та їх розв’язання. Кожен день був  цікавим, корисним та різноманітним.

13 травня - День матері

День матері - це одне з самих зворушливих свят, тому що кожен з нас з дитинства і до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ - образ своєї мами, яка все зрозуміє, простить, завжди пожаліє і буде самовіддано любити незважаючи ні на що.

В цей день ми від усієї душі вітаємо дорогих мам з їх святом. Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість.

В 2018 році День матері в Україні припадає на 13 травня. Учні ЗНЗ Торговицького НВО також привітали своїх матусь зі святом.

День пам’яті та примирення, День перемоги

З метою належного відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, вшанування подвигу звитяжців старшого покоління, увічнення пам’яті жертв війни, утвердження ідеалів миру  в ЗНЗ Торговицького НВО 8 та 9 травня проводились урочисті шкільні лінійки, класні години, тематичні виставки в шкільних бібліотеках, уроки мужності, виставки малюнків, покладання квітів до пам`ятників загиблим воїнам в роки Другої світової війни.

Акція «Допоможи ветерану!»

У першій декаді травня волонтерські загони Торговицького НВО відвідали одиноких людей похилого віку та надали їм соціальну допомогу. Провели благодійну адресну допомогу ветеранам Другої світової війни, здійснили догляд за пам’ятниками та могилами загиблих воїнів, поновили куточки бойової слави.

29 квітня

29 квітня 1918 року - Ухвалення Центральною Радою Української Народної Республіки основного закону –  Конституції УНР; Проголошення Української Держави (Гетьманату Павла Скоропадського); створення Українського військово-морського флоту. У ЗНЗ Торговицького НВО були проведені загальношкільні лінійки, зустрічі, тематичні виховні години, книжкові виставки, спрямовані на донесення інформації про ті події. Головною метою проведення цих заходів є поглибити знання учнів про ключові події Української революції 1917–1921 років, політичних, громадських, військових, культурних діячів того періоду українського державотворення, а також формувати активну громадянську позицію учнів і почуття патріотизму.

Свято Букварика

У ЗНЗ Торговицького НВО розпочинаються  свята Букваря. Це свято, на якому дітки прощаються зі своїм першим підручником.

 

З яким же нетерпінням першачки чекають цієї події! Так старанно готуються, вивчають пісні та вірші, готують неймовірні номери. На свято приходять  гості: і вчителі, і учні інших класів, батьки, бабусі та дідусі, братики й сестрички. Учні демонструють чому вони навчилися протягом свого першого шкільного року. Кожна дитина з радістю та гордістю говорить про значення рідної мови в житті людини, про любов до неньки України!

Маленькі артисти  задоволені своїми виступами. В оченятах світяться радість, захоплення та гордість. 

Свято Букварика закінчиться, але шлях до знань тільки розпочався. І ми впевнені, що цей шлях буде легким та радісним.  

26 квітня-Міжнародний день пам’яті Чорнобиля

У ЗНЗ Торговицького НВО відбулися заходи з нагоди Міжнародного дня пам'яті Чорнобильської катастрофи.

У 2018 році годинник життя відраховує 32 роки Чорнобильської катастрофи. Чорною плямою стала на нашій блакитній планеті трагедія Чорнобиля. Ця біда назавжди залишиться у пам’яті людей, як застереження того, що науково-технічний прогрес може приносити і гіркі плоди.

У ЗНЗ Торговицького НВО були проведені виховні заходи на тему: «Чорнобиль не має минулого часу». Бібліотекарі підготували виставку літератури на тему Чорнобильської трагедії, відбулася трансляція фільму “Розщеплені на атоми”, загальношкільна лінійка «І біль, і пам’ять, і тривога…» та ін..

Жити цікаво та безпечно

З 16.04. по  20.04.2018 р. у ЗНЗ Торговицького НВО проходив Тиждень знань безпеки життєдіяльності  на тему: «Жити цікаво та безпечно». З  метою попередження дитячого травматизму та збереження життя та здоров’я школярів   проведено    ряд  заходів.  Це і  лінійки  по відкриттю Тижня,  перегляд відеоматеріалів  «Пожежі та їх наслідки», спортивні змагання, проведено конкурс малюнків на тему: «Жити цікаво та безпечно»,  брейн-ринг «Здорові звички – здоровий спосіб життя». Для 1-4 класів проведено  тренінг по виготовленню марлевих пов’язок. Дієвими були години спілкування для  1-11 класів  «Дії під час виникнення пожеж» (класні керівники). З метою виявлення кращих знавців правил ОЗ  було проведено вікторину, проведено конкурс стіннівок  та плакатів «Жити цікаво та безпечно». Оформлено тематичну викладку на  тему «Жити цікаво та безпечно» , на якій виставлено матеріали про лікарські рослини та про шкідливі рослини, гриби, ягоди, про наслідки природних та техногенних катастроф, правила поведінки при виникненні надзвичайних ситуацій.

Всесвітній день Землі

22 квітня на планеті відмічається Міжнародний День Землі, покликаний об'єднати людей планети в справі захисту навколишнього середовища, нагадати про те, що планета, яка дарувала нам життя, унікальна й має потребу в турботі й захисті. Міжнародний день Землі – свято чистої Води, Землі і Повітря.

У цей день кожен мешканець планети може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилягаючі території, висадити хоча б одне дерево.

Отож, і учні ЗНЗ Торговицького НВО взяли участь у святкуванні Міжнародного Дня Землі. В школах відбувся конкурс екологічних плакатів та малюнків «Збережемо  нашу Землю». Учні прийняли участь в очищенні природних джерел, прибрали сміттєзвалища біля водойм, посадили дерева.

День довкілля

Щороку, в третю суботу квітня,  в Україні святкують День довкілля. Цей День дозволяє реально оцінити стан навколишнього середовища, в якому ми живемо. Дає можливість уважно обдумати дії та кроки, які кожен з нас має зробити в напрямі збереження та відновлення довкілля, визначити роль кожного жителя у збереженні нашої планети, її екосистем і ресурсів. Багато заходів приурочених до цього свята проводилось в Торговицькому НВО. Це і озеленення територій, і прибирання парків, і проведення різноманітних конкурсів на екологічну тематику, і організація конференцій, лекцій на тему охорони природи. З 18 по 20 квітня в ЗНЗ учні та вчителі з лопатами, граблями та віниками прибирали від минулорічного листя, сухої трави, сміття території біля пам’ятників воїнам, загиблим у роки Другої світової війни, територію паркової зони, садили дерева, кущі, квіти. Тепер залишається кожному учню підтримувати цю чистоту , оберігати та доглядати за квітами та деревами.

Всім, хто працював — велике спасибі!

Фестиваль Дружин юних пожежних

Районний етап фестивалю Дружин юних пожежних відбувся 19 квітня. Загальноосвітні навчальні заклади Торговицького НВО прийняли активну участь у фестивалі. Учні показали свої знання з правил безпеки життєдіяльності.  Торговицька ЗШ І-ІІІ ступенів посіла ІІІ місце. Переможців фестивалю нагороджено подарунками.

Міжнародний день визволення в’язнів фашистських таборів

У Торговицькому НВО з метою вшанування громадян України, які під час Другої світової війни постраждали від нацистських переслідувань, пам’яті про загиблих проведено ряд заходів: інформаційні п’ятихвилинки «11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських таборів», перегляд інформаційного ролика «Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів»; бесіди «Фашистські табори смерті» (8-11класи), бібліотечні уроки, лінійки та ін.

Районний конкурс-виставка декоративно-ужиткового мистецтва: «Рідний край, де ми живемо, Україною зовемо»

З метою розвитку образного мислення серед учнівської  молоді, виховання бережливого ставлення до землі на якій живеш і поваги до оточуючого світу, любові до рідного краю, розширення фантазії та творчої уяви дітей 29 березня на базі БДЮТ був проведений конкурс-виставка декоративно-ужиткового мистецтва. У конкурсі взяли участь ЗНЗ Торговицького НВО – Небелівська ЗШ І-ІІ ступенів, Нерубайська ЗШ І-ІІ ступенів, Свердликівська ЗШ І-ІІ ступенів, Торговицька ЗШ І-ІІІ ступенів. Переможцями конкурсу виставкових робіт стали Торговицька школа (І місце), Небелівська школа (ІІІ місце).  Переможцями конкурсних робіт стали Торговицька ЗШ (І місце), Нерубайська ЗШ (ІІ місце), Свердликівська ЗШ (ІІ місце). Переможців районного конкурсу було нагороджено грамотами, відділу освіти, молоді та спорту Новоархангельської райдержадміністрації.

Районний конкурс театральних колективів «Пам’ятаймо минуле, заради мйбутнього»

З метою формування національно – патріотичної позиції у сучасної молоді,

популяризації театрального мистецтва серед школярів, виявлення і підтримки талановитих дітей, сприяння їх творчим здібностям; відродження національної української культури, традицій; забезпечення змістовного дозвілля учнівської молоді 29 березня був проведений конкурс театральних колективів. У конкурсі взяли участь ЗНЗ Торговицького НВО – Небелівська ЗШ І-ІІ ступенів, Нерубайська ЗШ І-ІІ ступенів, Свердликівська ЗШ І-ІІ ступенів, Торговицька ЗШ І-ІІІ ступенів. Подякою відзначено виступ Небелівської ЗШ, Свердликівська школа отримала ІІ місце, а Торговицька ЗШ – І місце. Переможців районного конкурсу  нагороджено грамотами, відділу освіти, молоді та спорту Новоархангельської райдержадміністрації.

Конкурс дитячого малюнку «Зоологічна галерея»

Відповідно до плану роботи станції юних натуралістів на 2018 рік та з метою виховання ціннісного ставлення до біорізноманіття свого регіону та активізації пізнавальної діяльності учнівської молоді до представників тваринного світу з різних зоогеографічних областей, було проведено районний конкурс дитячого малюнку «Зоологічна галерея». Школи Торговицького НВО представили свої  роботи  на конкурс. За оцінками журі перше місце зайняли Постернак Анна та Редькіна Вікторія, учениці Торговицької ЗШ, третє –Широкопояс Юлія та Сорока Дарія, учениці Свердликівської ЗШ; Верич Юлія, Ситник Анна та Кирилюк Вадим, учні Кам’янецької ЗШ. Нагороджені подяками відділу освіти, молоді та спорту Новоархангельської райдержадміністрації та станції юних натуралістів учні Небелівської ЗШ  та Нерубайської ЗШ.

До Дня народження Т.Г.Шевченка

Серце, помисли, талант Т.Г.Шевченка були спрямовані на служіння народові, його душа сповнена високої любові до Батьківщини, адже з таким вогнем він захищав свободу і незалежність вітчизни, честь і гідність народу. Безсмертне ім’я великого українського поета і художника відоме скрізь, як ім’я людини, що віддала своє життя у боротьбі за свободу українського народу.

9 березня до Дня народження Великого Кобзаря в ЗНЗ Торговицького НВО відбулися конкурси на кращу стіннівку, присвячену життю та творчості Т.Г.Шевченка, створені куточки та виставки творів у шкільних бібліотеках, пройшли конкурси читців, шкільні лінійки «Шляхами Великого Кобзаря», конкурси на кращий малюнок-інформацію до творів Т.Г.Шевченка, усні журнали.

Свято 8 Березня

Учні початкової школи ЗНЗ Торговицького НВО разом з учителями власноруч виготовили гарні вітальні листівки, поробки, випустили вітальні газети  до жіночого свята. Святковий концерт, слова-вітання, вірші, пісні та танцювальні постановки радували глядачів. Дякуємо усім, хто долучився до підготовки і проведення свят. Ви – молодці! Дякуємо  за передсвятковий настрій!

25 лютого – Прийнято Перший офіційний Державний герб України

25 лютого 1918  року на засіданні Малої Ради  був затверджений Герб Української Народної Республіки. Ухвалений закон не містив малюнків, а мав лише опис. Майже через місяць 22 березня Мала Рада схвалила зображення герба авторства відомого художника Василя Кричевського – Тризуб князя Володимира Великого, обрамлений оливковим вінком. В ЗНЗ Торговицького НВО пройшли лінійки, тематичні виставки в бібліотеках, виставки малюнків, години спілкування, випуски газет, присвячені цій події.

Міжнародний день рідної мови

Це всесвітне свято було засноване з метою сприяння багатому культурному та мовному різноманіттю. Збереження багатомовності дає можливість зберегти не тільки унікальний погляд на нашу тисячолітню історію і культуру, але й виробити найбільш широкі підходи у сфері взаєморозуміння і людяності.

Зроблені кроки по збереженню і поширенню рідних мов на практиці показали, що це активно служить зміцненню солідарності і терпимості, розширенню взаєморозуміння і діалогу, що особливо цінно для нас і нашої власної, сучасної культури і традицій.

В бібліотеках Торговицького НВО відбулися бесіди, інформаційні хвилинки, коментовані читання, історичний урок «Квітни мово, наша рідна»,  урок-аукціон «Пізнаємо нашу мову», конкурс віршів «Жива криничка поезії». 

У нас сьогодні 5 уроків

21.02.2018  у Небелівській ЗШ І-ІІ ст. ім. Гришка П.С.  Торговицького НВО проведено спортивне свято «У нас сьогодні 5 уроків». Участь приймали  учні 5-8класів, які  були  поділені на 2 команди. Всі виконували завдання, що називалися уроками. Учні 8 класу підготували і показали учасникам презентації на теми:«Олімпійські ігри у стародавній Греції», «ХХІІІ зимові Олімпійські ігри 2018р.».

День Героїв Небесної Сотні

З метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності в ЗНЗ Торговицького НВО пройшли такі заходи: загальношкільний урок української звитяги «Пам’яті героїв Небесної Сотні  присвячуємо!», виховна година “Зима, яка нас змінила”, «Герої не вмирають!», «Небесна Сотня в вирій полетіла..» лінійка-реквієм.

Найбільше багатство - здоров’я

В рамках Тижня безпеки життєдіяльності на тему: "Найбільше багатство - здоров’я", який  проходив з 12 по 17 лютого, в Торговицькому НВО було проведено ряд заходів: виставка-огляд спеціальної літератури «Зроби свій вибір», конкурси малюнків, конкурс стіннівок на тему «Здоров’я – моя цінність!»,  години спілкування, уроки-подорожі, тренінгові заняття, бібліотечні уроки, конкурси буклетів, спортивні ігри, змагання,  лекції.

День пам’яті воїнів-інтернаціоналістів, День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

З кожним роком все далі і далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни. Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України, долею одягнених у солдатські шинелі.

     Двадцять дев’ять років  тому сотні сімей, родин, де підростали майбутні солдати, з полегшенням зітхнули. 15 лютого 1989 року останній солдат перетнув афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез. Відтоді ця дата увійшла в новітню історію як День пам’яті воїнів-інтернаціоналістів, День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

В Торговицькому НВО цього дня біля 600  учнів та вчителів взяли участь у лінійках пам’яті воїнів України, які загинули в Афганістані, віддали шану загиблим. Саме цього дня проходили зустрічі з воїнами-інтернаціоналістами, години спілкування.

Зональні змагання з волейболу

13 лютого на базі Торговицької ЗШ І-ІІІ ступенів відбулися зональні змагання з волейболу. Учасниками змагань були юнаки та дівчата  Торговицької та Кам’янецької шкіл. Збірні команди 15 лютого будуть захищати честь Торговицького НВО на районних змаганнях. Успіхів вам!

ІІІ етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з географії

28 січня  2018 року на базі комунального закладу «НВО “Багатопрофільний ліцей – фізико-математична школа – загальноосвітня школа I-III ступенів №18 – центр дитячої та юнацької творчості “Надія” Кіровоградської міської ради Кіровоградської області» відбувся ІІІ етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з географії, в якому взяли участь 141 учасник.
 Торговицьке НВО представляли Попко Микола Михайлович, Кам'янецька загальноосвітня щкола І-ІІІ ступеня Торговицького НВО, та  Нікітенко Сергій Анатолійович, Торговицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Торговицького НВО, який виборов диплом ІІІ ступеня. 

Вітаємо Сергія та учителя географії,  Артищенко Наталію Дмитрівну з перемогою в учнівськй олімпіаді з географії!!!

Зональні змагання з настільного тенісу

1 лютого в Торговицькому НВО на базі Торговицької ЗШ І-ІІІ ступенів імені Є.Ф.Маланюка відбулися зональні змагання з настільного тенісу під  гаслом «Україна понад усе».

У спортивному турнірі взяли учсть 6 юнаків та 3 дівчат з Кам’янецької, Свердликівської та Торговицької шкіл.

Видовище було емоційним, але водночас зосередженим. Гравці продемонстрували високий рівень підготовки та захопливу гру. Переможцями стала команда Камʼянецької ЗШ І-ІІІ ступенів. Вітаємо переможців!

Свій голос віддаю на захист природи

26 січня на базі станції юних натуралістів Торговицького НВО відбувся екологічний районний конкурс  «Свій голос віддаю на захист природи», який проводився з метою формування екологічної культури особистості, її підготовки до цілісного сприйняття сучасних екологічних проблем, свідомого розуміння процесів, що відбуваються в природі в результаті людської діяльності. Перше місце серед ЗНЗ Торговицького НВО зайняла Свердликівська ЗШ І-ІІ ст., а в Новоархангельському окрузі ця школа зайняла ІІІ місце.

Пам'ять полеглих у бою під Крутами в Кам’янецькій школі

Хвилиною мовчання вшанували пам`ять про молодь, яка загинула в бою під Крутами, на  уроці мужності в 6-11 класах.  Учні  преглянули книгу пам`яті "Бій під Крутами в 1918 році", фотографії пам`ятного знаку, слухали змістовну розповідь про події 1918 року, яку підготували  вчителі історії Л.Ю.Піддубна та М.В.Павлюк.

Бій за майбутнє України: 29 січня – День пам’яті полеглих у бою під Крутами

100 років тому, 29 січня 1918 року, українці стримали наступ ворога на Київ, проявивши жертовність і героїзм заради незалежності України.

Бій українських вояків проти більшовицької армії на станції Крути затримав ворога на чотири дні. Таким чином добровольці утримали столицю на час, необхідний для укладання Брест-Литовського миру, який de-facto означав міжнародне визнання української незалежності.

 

Минуло  сто років, а ми ізнову змушені обороняти власну незалежність ціною людських жертв. На вшанування пам’яті перших українських “кіборгів” 29 січня у ЗНЗ Торговицького НВО були проведені загальношкільні лінійки, години спілкування, бесіди, уроки історії  «Ми пам’ятаємо», перегляд документальних фільмів, створення презентацій, виставка літератури.

27 СІЧНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

1 листопада 2005 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 27 січня Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту та закликала держави-члени ООН розробити просвітницькі програми, щоби наступні покоління зберегли пам’ять про цю трагедію з метою запобігання в майбутньому актам геноциду та охороняли пам’ятки історії, місця, де відбувалися масові вбивства. В ЗНЗ Торговицького НВО були проведені загальношкільні лінійки   – «Це не повинно повторитися!». На уроках історії  розглядалися питання  пов’язані з трагічними подіями Голокосту. У шкільних бібліотеках оформлено тематичні куточки «Уроки історії».

Справжні і майбутні покоління не повинні забувати уроків наших загальнолюдських і настільки трагічних катастроф, інакше може виникнути дуже високий ризик повторення подібних моментів у майбутньому.
 

Реєстрація учасників пробного зовнішнього незалежного оцінювання триватиме до 31 січня

Реєстрація учасників пробного зовнішнього незалежного оцінювання розпочалася 9-го і триватиме до 31-го січня 2018 року. 28 учнів Торговицького НВО уже зареєструвалися

 

Проведення пробного зовнішнього незалежного оцінювання здійснюється регіональними центрами оцінювання якості освіти.

22 січня - День Соборності (день Злуки)

В Україні 22 січня в честь проголошення злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) в 1919 році відзначається День Соборності. У День Соборності головною традицією є побудова «живого ланцюга». Найперший українці створили  21 січня 1990 року. Тоді «живий ланцюг», в якому взяли участь 450 тисяч осіб, зв’язав Івано-Франківськ, Львів і Київ. Традиція прижилася і щороку повторюється в багатьох містах України.

У ЗНЗ Торговицького НВО організовано та проведено ряд заходів: виховні години, святкові загальношкільні лінійки, книжкові тематичні виставки в шкільних бібліотеках, конкурси малюнків, фото колажі.

Урок-пам`ять

Урок-пам`яті за участі старшокласників школи провели вчителі історії Кам’янецької ЗШ І-ІІІ ст. Торговицького НВО Павлюк Микола Васильович та Попко Людмила Григорівна, приурочений жертвам примусового вивезення населення України в Німеччину (остарбайтерів)

Новорічні свята в Торговицькому НВО

Новорічні свята є радісною подією, особливо для дітей, коли збуваються мрії. У школах Торговицького НВО з 27 по 29 грудня організовані ранки для учнів молодших класів і вечори для старшокласників.

Гарний настрій школярів, святкова атмосфера,  ведучий, в якості якого  виступають вчителі або старшокласники приносять успіх святковому заходу

Учні з допомогою батьків підготувати сценічні костюми і декорації. Оформлення  барвисте.  Новорічний сценарій, підібраний фахівцями  не тільки зрозумілий і веселий, але і актуальний, а також пізнавальний.

Організатори свят  залучили спонсорів  і батьків.

З прийдешнім Новим роком!

День Святого Миколая

Це зимове свято залишається одним з найулюбленіших і довгоочікуваних для всіх: дорослі шанують пам’ять святого, а діти зазвичай знаходять під подушкою подарунки. Вважається, що Миколай завжди опікувався дітьми з бідних родин: годував, дарував подарунки і теплі речі. За однією версією, він вирішив допомогти трьом дівчаткам, у яких не було приданого, і став таємно приносити до їхнього будинку золоті монети. Звідси і виникла традиція залишати дітям подарунки та солодощі під подушкою.

У загальноосвітніх навчальних закладах Торговицького НВО проведено виховні години на тему "Традиції та історія виникнення свята Миколая", різноманітні ярмарки, акції. Зокрема в Нерубайській школі благодійна ярмарка пройшла  з метою надання допомоги категорійним дітям (шкільне приладдя, іграшки, солодощі, фрукти тощо), а в Небелівській – з метою передачі коштів на Олександрійський дитячий будинок
У більшості ЗНЗ були організовані святкові концерти, театралізовані дійства, феєрії-казки, інтелектуальні ігри, конкурси, виставки плакатів та малюнків. У шкільних бібліотеках підготовлено експозиційні виставки "Святий Миколай йде до нас".

День святого Андрія

13 грудня відзначають день святого Андрія Первозваного, в українській традиції відомий як Андріївські вечорниці

Хлопці й дівчата зібралися разом у актовій залі Торговицькоії ЗШ І-ІІІ ступенів імені Є.Ф.Маланюка, щоб відсвяткувати Андріївські вечорниці. Ворожіння, запальні українські танці,  співи, частування варениками, пиріжками.

Кульмінацією свята стало кусання калити – коржа із діркою посередині, який символізує сонце.

Нині традиції відроджується – про це свідчить те, що  сьогодні у багатьох загальноосвітніх навчальних закладах відбуваються схожі гуляння.

6 грудня - День Збройних Сил України

Патріотизм, самовідданість, мужність, стійкість, сміливість, безкомпромісність по відношенню до ворога, бажання битися та стояти до кінця за кожен клаптик землі -  якості  притаманні українським воїнам, які шаленими темпами відроджують славні традиції княжих дружин Русі, Запоріжських козаків а також воїнів УПА, які на протязі тисячоліть нарощували бойову славу України. Саме тому сьогодні український воїн-захисник є найбільшим предметом гордості в українському суспільстві.

В цей день всі працівники та учні Торговицького НВО  висловлюють свою повагу українським солдатам та офіцерам, які на сході України в важких нелюдських умовах боронять мирне життя українців.  Традиційно святкування розпочалося церемонією покладання квітів до могили солдат, а потім  проводяться уроки мужності, зустрічі з воїнами, конкурс малюнків та побажань захисникам,  спортивні змагання «Нумо, хлопці» та інше.

В цей день ми вітаємо наших славних воїнів та бажаємо їм швидкого повернення до своїх родин з перемогою, а також міцного здоров'я. Вітаємо зі святом!

1 Грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом!

За більш ніж 30-річну історію хвороби ВІЛ уразив понад 55 млн осіб, з них майже 22 млн дорослих та 4,5 млн дітей вже померли. Досі ми залишаємося лідерами в Європі за темпами розповсюдження ВІЛ-інфекції. За оцінками експертів UNAIDS, майже 1 % населення України інфіковано ВІЛ.

У травні 1988 року Всесвітня організація охорони здоров’я прийняла резолюцію, в якій 1 грудня офіційно оголошено Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом. За час, що минув, 1 грудня стало однією із визначних дат, яка щороку відзначається по всьому світу. У цей день поширюється інформація про СНІД, про те, яку загрозу існуванню людства несе глобальна епідемія «чуми ХХ-ого», а нині вже і «ХХI-ого століття».

В загальноосвітніх закладах Торговицького НВО пройшли конкурcи на розробку плакатів, присвячених темі ВІЛ/СНІД,  проводились інформаційно-просвітницькі заходи серед учнів старших класів;   анкетування  учнів старших класів з питань толерантного ставлення до ВІЛ-інфікованих; уроки на тему: «Не дай СНІДу шанс».

Районна виставка-конкурс "Український сувенір" та новорічно-різдвяна виставка "Новорічна композиція"

Учні  навчальних закладів Торговицького НВО взяли участь у районному етапі Всеукраїнських конкурсів: "Український сувенір", "Новорічна композиція". Українські традиції – живі джерела народної мудрості завжди були духовною основою життя українців. Вони формувалися протягом багатьох століть і є складовою частиною не лише історії нашого народу, а й сьогодення. Нині народні традиції та мистецтво стали одним із головних чинників відродження українського народу, його національної свідомості та людської гідності. На цьому заході були представлені вишукані  прикраси та стильні аксесуари; сповнені народного гумору гончарні іграшки та яскравий посуд; тонкі орнаменти рушників і сорочок, оригінальні вироби та безліч різних цікавинок.

Вшанування пам'яті жертв Голодомору

  25 листопада Україна вшановує День пам'яті жертв Голодомору. 

  З метою поглиблення знань учнів про Голодомор як геноцид українського народу, його причини, перебіг і наслідки, виховання поваги до історичного минулого, особистісних рис громадянина України, залучення учнівської молоді до меморіальних заходів із вшанування пам'яті жертв геноциду українського народу - Голодомору 1932-1933 років, у загальноосвітніх навчальних закладах Торговицького НВО пройшли  уроки пам'яті "Голодомор 1932-1933 років. Україна пам'ятає..." Проведено ходу-реквієм до братської могили жертв Голодомору 1932-1933 років.

  Вчителі та учні взяли участь у загальнонаціональній хвилині мовчання та акції "Запали свічку пам'яті". 

День Гідності та Свободи

21 листопада 2017 року, з метою вшанування патріотизму та мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року - лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та європейського вибору, з учнями шкіл Торговицького НВО з 17 по 24 листопада  проводились виховні заходи та години спілкування на тему: "Наш дух не зламати, свободу не вбити", конкурс відео презентацій "Я і Революція Гідності", загальношкільні заходи «З Україною в серці», флешмоб «Наші символи Гідності та Свободи», книжкові виставки в  бібліотеках НВО.

Тиждень безпеки дорожнього руху

З 13 листопада  по 17 листопада в ЗНЗ Торговицького НВО проходив додатковий тиждень безпеки дорожнього руху.

В рамках Тижня проводились виховні  заходи  на знання  Правил  дорожнього  руху:  бесіди,  вікторини,  конкурси,  театралізовані уроки,  виставки  дитячих  малюнків  на  відповідну  тематику.

17 листопада в навчальних закладах відбувся  Єдиний  національний  урок  “Безпека  на дорозі  —   безпека життя”, присвячений  важливості носіння  світлоповертаючих  елементів  та  профілактиці  екстремального  хобі  -  зачепінгу.

Гра «Що? Де? Коли?»

Гравці у «Що? Де? Коли?»  мають широкий світогляд і цікавляться досягненнями сучасного суспільства. Для них важливо вміти швидко, оригінально думати. Може здатися, що для успішної гри обов'язково знати величезну кількість фактів, дат і подій. Насправді ж питання, які орієнтовані на дріб'язкові факти, вважають не надто цікавими й такі питання намагаються не давати під час ігор. Якісне питання повинно містити всі необхідні факти, натяки й підказки для відповіді й не вимагати від гравців особливих спеціальних знань. Учасники районного чемпіонату інтелектуальних ігор "Що? Де? Коли?", який відбувся 10 листопада на базі Новоархангельської ЗШ І-ІІІ ст. №2 Новоархангельського НВО №2,  були задоволені грою.  Питання були дуже цікаві.

Сірник не чіпай - вогонь не закликай

У нашому прогресивному сьогоденні обізнаність дітей правилам пожежної безпеки  вкрай  важлива. У рамках тижня знань пожежної безпеки «Сірник не чіпай -  вогонь не закликай»,  який проходив з 6 по 10 листопада учні ЗНЗ Торговицького НВО брали активну участь у виставці малюнків,  конкурсі на кращу стіннівку. Учасники заходів були активними членами різних бесід,  годин спілкувань, усних журналів, конкурсів віршів,  загадок,  вікторин;  розгадували ребуси,  переглядали документальні фільми. Своїми роботами та вміннями довели, що знають, як поводитися в екстремальних  ситуаціях, а також розрізняти  поняття  «безпека» і «небезпека». Головне  завдання заходів - формування в учнів  навичок  обережного  поводження  з  вогнем та правильної  поведінки під час пожежі. 

Мова – найбільший скарб будь-якого народу

День української писемності та мови відзначають 9 листопада. В загальноосвітніх навчальних закладах Торговицького НВО відбулися урочисті лінійки на тему: «Бринить, співає наша мова, чарує, тішить і п’янить…» У День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Також сьогодні на Українському радіо традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. Цю акцію започатковано 2000 року. Відтоді щороку всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з’ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.Тож сьогодні поряд із школярами диктант писали й учителі.

Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, — у нашому серці, і починається вона з кожного з нас.

Знання не заради знань, а вмінь використовувати їх у професії

Знання не заради знань, а вмінь використовувати їх у професії. Саме на цьому  наголошує  закон України «Про освіту»,  який набув чинності 28 вересня 2017 року, і з яким коротко ознайомив А.І.Аліщенко,  директор  Торговицького  НВО, на загальній нараді педагогічних колективів  Торговицької,  Кам’янецької,  Небелівської,  Нерубайської,  Свердликівської  шкіл  31 жовтня 2017 року. Перш за все, новий закон відкриває шлях до впровадження реформи "Нова українська школа",  а  також  цим законом запроваджено 12-річну середню освіту,  визначено, що мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова. Освітня реформа передбачає, що головною метою навчання стане оволодіння учнями певним набором компетентностей та наскрізних вмінь.  Зміни мають початись вже у 2018 році, коли діти підуть у перший клас з новими підручниками та підготованими викладачами.

Після загальної наради педагоги продовжили роботу на засіданнях методичних об’єднань

28 жовтня - День визволення України від фашистських загарбників

У ході визвольних операцій 1944 р. на Україні загинуло понад 3,5 млн. воїнів! Неоціненну допомогу воїнам надавали  партизани і підпільники, місцеве населення, працівники тилу. Активні дії проти німецьких окупантів вели загони УПА.

День визволення України від фашистських загарбників розпочався вшануванням полеглих в роки Другої Світової війни під час проведення загальношкільних лінійок.  Були проведені уроки-пам`яті для учнів старших класів,  у шкільних бібліотеках діяли виставки художньої літератури "Визволення України:  ціна перемоги"

Районний етап Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Молодь України обирає здоров’я»

У конкурсі взяли участь всі заклади загальної середньої освіти Торговицького НВО.

Журі конкурсу  визначили переможців.

У літературно-музично-спортивній міні-композиції Торговицька ЗШ І-ІІІ ст ім. Є.Маланюка отримала друге місце, а в номінації «Плакати» - перше. В номінації «Фотографії» перше призове місце має Свердликівська ЗШ І-ІІ ст., а Торговицька ЗШ І-ІІІ ст. і  Кам’янецька ЗШ І-ІІІ ст. – третє. Вітаємо переможців!

Виставка-конкурс «Осіння фантазія».

З метою пропаганди серед учнівської молоді бережливого ставлення до природи, розвитку творчої ініціативи та пізнавальної діяльності учнів, стимулюванню розвитку творчого пошуку, художнього смаку при виконанні креативних робіт з використанням природного матеріалу було проведено районну виставку-конкурс «Осіння фантазія». 5 шкіл Торговицького НВО прийняли участь у цьому заході. Учні Торговицької ЗШ І-ІІІ ступенів ім.Є.Маланюка та Свердликівської ЗШ І-ІІ ступенів зайняли ІІ місце, ІІІ місце – учні Кам’янецької ЗШ І-ІІІ ступенів. Їх нагородили Дипломами відділу освіти, молоді та спорту Новоархангельської райдержадміністрації та станції юних натуралістів Торговицького НВО. За активну участь у виставці нагородити Подяками відділу освіти, молоді та спорту Новоархангельської райдержадміністрації та станції юних натуралістів Торговицького НВО учнів Небелівської ЗШ І-ІІ ст ім. П.С.Гришка та Нерубайської ЗШ І-ІІ ст.

ДЕНЬ ЗАХИСНИКА ВІТЧИЗНИ

14 жовтня в Україні стає особливим днем. В цей день відзначають одразу чотири свята та пам’ятні дні, пов’язані з різними історичними подіями. Православна церква святкує день Покрови Пресвятої Богородиці. З 1999 року згідно з указом президента Леоніда Кучми у свято Покрови відзначають День українського козацтва. Також вже більш ніж півстоліття цей день вважається датою створення Української повстанської армії. 5 березня 2015 року Верховна Рада підтримала президентський законопроект, у якому День захисника України 14 жовтня було визначено як святковий вихідний.

У переддень свята в ЗНЗ Торговицького НВО відбулися різноманітні виховні заходи. Це  посвята в козачата,  виготовлення вітальних листівок,  "Козацькі забави", зустріч із членами військово-патріотичного клубу "Гайдамаки", святкові лінійки, конкурси та ін.

У цей День ми приєднуємося до привітань на адресу всіх захисників нашої Вітчизни! Бажаємо їм благополуччя і сил, здоров’я і щастя! Мирного неба і смачного хліба! Зі святом Вас дорогі наші захисники!

Відкриття І (районного) етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» (Джура)

12 жовтня, напередодні свята Дня захисника України, на базі Підвисоцького БДЮТ, відбулося відкриття І (районного) етапу  Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» (Джура). У святі взяли участь 7 команд (роїв),серед яких був Торговицький рій «Сіроманці» та Кам’янецький «Відважні». Розпочалася гра конкурсом «Візитка рою» (урочиста хода на зібрання з піснею; перекличка роїв: назва рою, девіз, бойове гасло, гімн рою), спільним злагодженим виконанням державного гімну, підняттям прапора України. Учасників гри привітала методист РМК відділу освіти, молоді та спорту Новоархангельської райдержадміністрації Будник Таміла Михайлівна. Благословив джур настоятель церкви святої Богородиці. Посвяту в джур проводив Іван Сірко (юнаків підстригали, мили чистою водою та частували кашею, а дівчат тричі піднімали на лавці й теж частували кашею). Потім урочистою ходою рої відправились на покладання квітів до меморіалів, пам’ятників,  братських могил, пам’ятного знака героям Небесної Сотні. В приміщенні будинку творчості команди переглянули та обговорили відео-презентацію гри «Сокіл» («Джура») сезону 2016-2017 н. р. А потім учасники гри побачили фрагмент виховної години до Дня Захисника України «Залізний батальйон «Кривбас» (керівник гуртка Кальниболотської ЗШ І-ІІІ ст. Надлацького НВО   Камінська О.М)

Хочеться вірити, що на теренах гри сформується нова генерація українців, сповнених мужності, відваги, рішучості, наполегливості, ініціативності.

День вчителя

Професія вчителя поєднує в собі мудрість і молодість душі, креативність і величезну енергію, доброту і суворість! Вашу працю неймовірно складно оцінити, їй просто немає ціни! Ви стільки сил вкладаєте в свою справу, що часом забираєте свою цінну увагу у близьких. Бажаємо провести це свято в колі сім'ї. Любові вам, терпіння, щастя і благополуччя!

Iдеї В.О.Сухомлинського активно впроваджують в життя

Всеосяжна, багатоаспектна науково-педагогічна творча спадщина Василя Олександровича Сухомлинського з роками не втрачає своєї актуальності, а відкривається все новими і новими гранями. З метою увічнення пам’яті видатного українського педагога-гуманіста В.О.Сухомлинського, в останній декаді вересня в ЗНЗ Торговицького НВО проводились інтелектуальні змагання, конкурси казок, літературних творів, малюнків, виробів декоративно-ужиткового мистецтва. Проводились  пошуково-дослідницькі роботи учителів та учнів з вивчення та впровадження педагогічної спадщини В.О.Сухомлинського,  науково-практичні конференції, семінари, засідання за «круглим столом», педагогічні читання.

День партизанської слави

22 вересня - День партизанської слави України, свято покликане висловити всенародну повагу до всіх захисників Батьківщини, які в роки Другої світової війни вели боротьбу в глибокому тилу ворога за право вільно жити на рідній українській землі.

У цей день на території загальноосвітніх навчальних закладів Торговицького НВО відбулися урочисті лінійки, покладання квітів, на знак пам'яті та шани героїв-підпільників. Для учнів 5-11 класів проведено уроки мужності, спрямовані на формування основ гуманістичного світогляду, пріоритетності високих моральних цінностей, утвердження почуття патріотизму й національної свідомості.

За мир в усьому світі

У сучасному світі мир – це найбільша цінність та мрія. Адже  нестабільність, страх та насилля – не просто лякають та знищують, а й не дають можливості розвиватися країнам, державам, народам…Цього року увага Дня миру зосереджена на залученні та мобілізації людей у всьому світу, щоби продемонструвати підтримку тим, кому вона потрібна в першу чергу – біженцям, мігрантам, особам потерпілим від військових дій. Нерубайська ЗШ підтримує всеукраїнську освітню кампанію «Голуб Миру»

День Миру в Кам’янецькій школі

День Миру в Кам’янецькій школі  пройшов  цікаво. Святкувати розпочали проведенням загальношкільної лінійки, продовжили на пришкільному майданчику. З паперовими голубами крокували центральною вулицею села до меморіального комплексу із гаслом "Миру в Україні-бути!"

Міжнародний день миру

21 вересня Новоархангельський БДЮТ організував свято для учнів 9-10 класів. Мирна хода від Новоархангельського НВК у вишиванках, з плакатами та прапорами пройшла до селищного парку.Там школярі на паперових голубах написали свої побажання і розмістили їх на дереві життя.

Разом заради миру: повага, безпека та гідність для всіх

19 вересня  працівники Підвисоцького БДЮТ організували освітню акцію «Рушник миру». Для цього 5 шкіл нашого НВО вишили написи-лозунги на рушниках і делегація з 5 учнів Торговицької школи представили ці обереги на урочистій ході. На мітингу, після привітань, ці обереги об’єднали в один рушник і подарували в краєзнавчий музей селища Новоархангельськ. Перед Будинком культури вібувся флешмоб з участю учнів початкових класів. Потім в повітря на синьо-жовтих кульках злетів символ миру- паперовий голуб. Свято було дуже цікаве. Ми щиро дякуємо організаторам цієї акції.

Відзначення 125-річчя з дня народження патріарха Йосипа Сліпого (Йосипа Коберницького-Дичковського)

В загальноосвітніх навчальних закладах Торговицького НВО вчителі історії та класні керівники ознайомили учнів з біографічними відомостями  Патріарха Йосифа Сліпого, ісповідника віри, в’язня сталінських лагерів, українця-патріота, незламного оборонця і будівничого Церкви, видатного вченого-богослова.

Тиждень знань безпеки життєдіяльності на тему «Ми - за безпеку руху!»

З 11 по 15 вересня 2017 року в Торговицькому НВО проходив Тиждень знань безпеки життєдіяльності «Ми - за безпеку руху!». На загальношкільних  лінійках учнів  ознайомили з планом роботи. Протягом Тижня школярі брали активну участь у заходах, підготовлених педагогами організаторами, учителями та класними керівниками. Це і  конкурс малюнків «Безпека дорожнього руху – це життя!», інформаційна хвилинка на тему «Будь обережним на дорозі», бесіда з елементами гри «Безпека на дорозі»,  інтелектуально-пізнавальна гра «Азбука вулиць», конкурси «Поглянь навколо», «Світлофор», «Домалюємо знаки», «Загадкові правила», виховний захід на тему «Азбука дорожнього руху», конкурс тематичних буклетів «Молоде покоління – за безпеку дорожнього руху»  та багато інших. Учні відгадували загадки, обговорювали історії, а потім своїми руками створили з кольорового паперу світлофори. 15 вересня на підсумковій загальношкільній лінійці оголошено переможців Тижня.

Захисник Кіровоградщини – 2017

12 вересня 2017 року в смт. Новоархангельськ на базі Новоархангельської дитячо-юнацької спортивної школи Новоархангельського НВО №1 десять учнів 11 класів Торговицького НВО (Торговицької ЗШ І-ІІІ ступенів імені Є.Ф.Маланюка та Кам’янецької ЗШ І-ІІІ  ступенів) взяли участь у районному національно-патріотичному проекті "Захисник Кіровоградщини – 2017".

На стадіоні  учасники мали пройти різні етапи. На першому - конкурс стройової національної пісні, на другому -  виконати стрільбу з пневматичної гвинтівки з трьох положень – стоячи, з коліна, лежачи; на третьому - якнайшвидше виконати збирання–розбирання АКМ-74 (автомата Калашникова); на четвертому за 0,5 хвилин виконати максимальну кількість раз підйом-переворот. В заключній вправі – туристичні смуги перешкод.

Найкраще виконати усі завдання вдалося учневі 11класу Підвисоцької ЗШ І-ІІІ ступенів. Переможцям бажаємо високих результатів у обласному конкурсі.

 

Захід відбувся гарний і цікавий, мета якого була реалізована у повному обсязі.

Тиждень фізичної культури і спорту

У Торговицькому НВО з 4 по 12 вересня пройшов Тиждень фізичної культури і спорту, який був присвячений Дню фізичної культури і спорту України. Під час проведення тижня робота вчителів фізичної культури і класних керівників була спрямована на виховання в учнів ціннісної орієнтації на здоровий спосіб життя, поглиблення базових знань з питань культури здорового способу життя і спорту, залучення учнів до систематичних занять фізичною культурою і спортом; виховання сміливості, наполегливості, витримки, виявлення кращих спортсменів навчальних закладів.
Протягом тижня класними керівниками проведені виховні години за темою: «Фізкультура в нашому житті», Олімпійські уроки. Весело, з азартом і завзяттям пройшли змагання з футболу, баскетболу, волейболу. Діти змагались в спортивних естафетах, грали в різні ігри.

До Міжнародного дня пам’яті жертв фашизму

День пам’яті жертв фашизму - це День пам’яті десятків мільйонів людей, які загинули в результаті гігантського, нелюдського експерименту. Це мільйони солдатів, яких фашистські лідери зіштовхнули один з одним, але ще більше - мирних жителів, які гинули під бомбами, від хвороб і від голоду. З 1962 року було прийнято вважати кожну другу неділю вересня Міжнародним днем пам’яті жертв фашизму. Цей день був визначений саме у вересні, тому що на цей місяць припадає дві пов’язані з Другою світовою війною дати - день її початку і її повного завершення. Це стало однією з причин встановлення дня жалоби на вересневу неділю. В навчально- виховних закладах Торговицького НВО пройшли загально-шкільні лінійки з подальшим відвідуванням  пам’ятників, меморіалів.

Міжнародний день грамотності – 8 вересня

Грамотність - свято для людства, яке досягло вражаючого прогресу в цій галузі, довівши кількість грамотних людей у світі до чотирьох мільярдів. Однак грамотність для всіх - дітей, молоді та дорослих - ще не до кінця досягнута мета.

Боротьба з неписьменністю як і раніше залишається завданням величезного масштабу і складності. Незважаючи на помітні успіхи багатьох країн, більше 860 мільйонів дорослих залишаються неписьменними, а більше 100 мільйонів дітей не ходять до школи.

Щороку 8 вересня, в День грамотності, в навчально-виховних закладах Торговицького НВО проводяться  різні заходи, що націлені на вирішення проблем безграмотності серед людей всіх віків.

Регіональні змагання з футболу

Змагання з футболу, незалежно від їхнього масштабу, є невід’ємною частиною навчально-тренувальної роботи. Вони мають величезне значення, тому що стимулюють юних футболістів до удосконалення фізичної, технічної і тактичної підготовки. Велике також і їхнє виховне значення, оскільки змагання розвивають не тільки фізичні якості футболістів, але й морально-вольові: наполегливість, силу волі в досягненні перемоги, колективізм, уміння підпорядковувати особисті інтереси загальним.

Сама специфіка змагань (урочистість, присутність глядачів та ін.) спонукає юного футболіста повніше виявляти свої кращі особистісні якості.

          7 вересня, в рамках Тижня фізичної культури та спорту, на базі Торговицької  ЗШ І-ІІІ ст. ім. Є.Ф.Маланюка були проведені регіональні змагання з футболу серед шкіл Торговицького НВО. Команду Кам’янецької ЗШ І-ІІІ ст., Торговицької ЗШ І-ІІІст. ім. Є.Ф.Маланюка, Свердликівської ЗШ І-ІІ ст., збірну команду Нерубайської ЗШ І-ІІ ст.та Набелівської ЗШ І-ІІ ст.  ім. П.С.Гришка привітав із початком гри директор Торговицького НВО Аліщенко А.І.

     Змагання проводились за круговою системою і перемогу присудили команді, що набрала найбільшу кількість очок.

То ж переможцем стала футбольна команда Кам’янецької ЗШ, відповідно: ІІ місце – команда Торговицької ЗШ, ІІІ місце – команда Свердликівської ЗШ, ІV- збірна команда Нерубайської та Небелівської шкіл.

Щиро вітаємо Кам’янецьку команду та бажаємо юним футболістам подальших успіхів, не розгубити любов до футболу, зберігати і вдосконалювати техніку гри, завжди бути кращими та примножувати спортивні досягнення рідної школи

Перший урок у школах Торговицького НВО

У житті кожного покоління і кожного народу є події, які назавжди лишаються в історії, впливають на свідомість людей, а також визначну роль відіграють у місці і ролі багатьох цивілізацій. Українці завжди славилися своїм прагненням свободи, стремлінням щасливо і безбідно жити. Через це навколо України проходило багато подій, які мали вплив не лише на українців.

  Останні роки для першого уроку обирають найбільш важливі теми в житті народу. Адже учень має знати сучасну історію, яка твориться на його очах, а також вивчати минуле. Лише знаючи цей матеріал, дитина стане в майбутньому повноправним членом суспільства і зможе впливати на творення майбутнього.

В 2017-2018 навчальному році перший урок у навчально-виховних закладах Торговицького НВО спрямований на виховання гуманістів і справжніх патріотів.

Здрастуй, рідна школо!

Старт новому навчальному року дало свято Першого дзвінка, яке відбулося в усіх загальноосвітніх навчальних закладах Торговицького НВО. Традиційний день 1 вересня – День знань щороку перетворюється на велику і радісну подію. Це свято білих бантів і блузок, строгих костюмів, різноманіття квіткових букетів. Таким був початок нового навчального року і цьогоріч. Цього дня за парти сіли  537  учнів, з них  64  першокласники. Це вони сьогодні вперше стоять в центрі, схвильовано дивлячись допитливими очима, старанно розповідають вірші та співають пісні про школу. Саме вони створили насправді особливу атмосферу свята, адже для них це не просто свято, а свято величне, неповторне, казкове.

Випуск учнів 9 класу

Класи Торговицького НВО – це маленькі сім’ї, у яких і радощі, і невдачі – навпіл. Це колективи-шукачі, які прагнуть до всього нового, прогресивного. Це уроки й свята, олімпіади й конкурси, вечори й екскурсії, спортивні змагання та мандрівки.

З 10 по 17 червня в школах Торговицького НВО відбулися випускні вечори учнів 9 класів із врученням  свідоцтв про неповну загальну освіту. Ми щиро вітаюмо вас, дорогі  дев'ятикласники, з цим святом. Сьогодні ви маєте  право обирати: чи то ще два роки навчатися в стінах  школи, чи то вилетіти у двері широко відчиненого для вас світу. Побільше вам усмішок, гарних слів і щирих побажань!

Відкриття пришкільних таборів з денним перебуванням

Із закінченням навчального року у школярів з’явилося більше часу для відпочинку. Саме тому, за традицією, з настанням літа для учнів Торговицького НВО гостинно відчинили свої двері пришкільні табори на базі 5 загальноосвітніх навчальних закладів: Небелівської ЗШ І-ІІ ст. ім. П.С. Гришка, Нерубайської ЗШ І-ІІ ст., Кам’янецької ЗШ І-ІІІст., Свердликівської ЗШ І-І ст., Торговицької ЗШ І-ІІІ ст. ім. Є.Ф.Маланюка Відпочинком у таборах  охоплено 245 учнів.  Зміна триватиме 14 робочих днів до 20 червня. Впродовж роботи таборів на дітей чекають цікаві розваги, змістовні заходи, екскурсії, туристичні походи, спортивні змагання тощо. Для належного відпочинку  організовано гаряче харчування, створено санітарно-гігієнічні умови.

Свято Останнього дзвоника

Ось і закінчився навчальний рік. Свято Останнього дзвоника - останній акорд шкільної симфонії. Адже після пришкільного табору, навчальної практики та ДПА на всіх чекають літні канікули. 30 травня о 9 годині в школах Торговицького НВО 546 учнів  вийшли на урочисту лінійку. Прощальні слова, нагороди, подяки, подарунки, похвальні листи.

Пролунав Останній дзвоник і учні пішли в класні кімнати на свій останній урок в 2016-2017 навчальному році.

Гра «Сокіл»

На базі Підвисоцького будинку дитячої та юнацької творчості відбувся І (районний) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Рої взяли участь у таких конкурсах: «Візитка рою», «Впоряд», стрільба, змагання «Рятівник», «Відун», смуга перешкод, «Перетягування канату», «Ватра», «Квест».  Рій Торговицької ЗШ І-ІІІ ст. ім. Є.Ф.Маланюка зайняв ІІ місце, а рій Кам’янецької ЗШ І-ІІІст. - ІІІмісце

День вишиванки

Сьогодні в загальноосвітніх  навчальних закладах Торговицького НВО відзначали День вишиванки.  Дата поки що не офіційна, це відносно нове народне свято. Але масштаби поширення традиції носити вишиванку вражають: такого розмаїття вишиванок, як у третій четвер травня, ви не побачите ніде. Наразі вишиванка - це значно більше ніж просто одяг. Тут має значення все - і хто вишиває, і візерунок, і кольори. Наприклад, жовтий означає радість. Червоний - любов, а блакитний та зелений символізують духовний світ. Білий колір – символ невинності. Саме вишивка білим по білому вважається найскладнішою і найдорожчою.

8 травня День пам’яті та примирення

8 травня в Україні відзначають День пам’яті та примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни 1939-1945 рр.
Згідно з законом, шанобливе ставлення до пам’яті про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, ветеранів війни, українському визвольному русі та жертв нацизму є священним обов’язком держави та громадян України. Символом вшанування пам’яті жертв Другої світової війни є червоний мак. Ця квітка – пам’ятний знак жертв усіх військових і громадянських конфліктів, а також відображення кривавого сліду від пострілу.

Зоряний олімп

Вже традиційно на початку травня  в Новоархангельську проходить фестиваль-конкурс «Зоряний олімп». Незмінний ідейний натхненник конкурсу талантів Коваленко Оксана Юріївна зазначає,- щороку «Зірковий олімп» вражає  своєю динамічністю та феєричністю.
  Приємно, що в коло номінантів  приходять все нові творчі особистості, вносять свої родзинки, а інколи і цікаві кардинальні речі для того, щоб фестиваль ставав  краще.
Це були  незабутні години, скільки радості, переживань. Адміністрація Новоархангельщини, батьки, педагоги, класні талановиті діти.
Номінантів нагородили цінними подарунками, грошовою винагородою, сертифікатами на поїздку до Вінниці, дипломами та кубками. Від Торговицького НВО було 32 талановитих, обдарованих, мудрих, умілих.  Ми дуже пишаємося вами.

Тиждень охорони праці

З 24 по 28 квітня в школах  Торговицького НВО пройшов Тиждень охорони праці з метою комплексного розв'язання питань забезпечення безпечних умов навчання і праці учасни­ків навчально-виховного процесу та активізації діяльності навчального закладу з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності.            

Під час Тижня охорони праці:

-     поновлено інформаційно-довідникові куточки з охорони праці та безпеки життєдіяльності в школах НВО;

-     проведені виставки засобів індивідуального захисту, спецодягу;

-     проведені бесіди для учнів про забезпечення реалізації конституційних прав громадян на належні, здорові та безпечні умови праці, надання всебічної підтримки потерпілим на виробництві працівникам;

-    проведено лекції про правила надання першої долікарської допомоги потерпілим у разі нещасних випадків.

Дзвони Чорнобиля

На лінійках у Торговицькому НВО діти отримали інформацію про те, що Чорнобиль показав усьому світу, яка мала наша планета і яке уразливе людство. Ніяка система оборони, ніякі закриті-перезакриті кордони, ніякі стіни, що загороджують, на кшталт Великої Китайської, не перешкода для жахливих наслідків таких ядерних катастроф. І чим більше часу минає після тих подій, тим гостріше ми починаємо усвідомлювати, що сталося і що могло б статися, якби не самовідданість тих людей, кого ми називаємо "ліквідаторами". Скількох з них через шістнадцять років після чорнобильської трагедії вже немає в живих, і скільки "ліквідаторів" залишилися інвалідами!

Трагедія Чорнобиля багато в чому змінила наші погляди на сучасну цивілізацію, показала, що всі країни і народи світу залежать один від одного.

Так і дзвони Чорнобиля сьогодні розносять світом своє тривожне калатання, оповіщаючи, що горе Чорнобиля, сльози Чорнобиля — це лихо не тільки українського народу. Це стосується кожного, хто живе на Землі. А ще дзвони Чорнобиля попереджають: "Люди! Пам'ятайте! Не дайте спалахнути на землі атомній пожежі. Вона не пощадить нікого".

Тиждень «Безпека у твоєму житті»

Людина постійно перебуває у приховано небезпечному середовищі. Як зробити своє життя безпечним? Невже потрібно відмовитись від занять спортом, розваг, ніколи не користуватися електричними чи газовими приладами, препаратами побутової хімії. Авжеж, ні! Невід’ємною частиною нашого життя має стати дотримання правил безпеки. Це допоможе захистити ваше здоров’я і життя, здоров’я і життя інших людей, зробить безпечним помешкання, робоче місце, довкілля.

З 10 по 14 квітня в Школах Торговицького НВО пройшов Тиждень «Безпека у твоєму житті», де учні  дізнались про основні принципи безпечного щодення під час користування електроприладами, газовими приладами, засобами побутової хімії, вибухонебезпечними предметами; навчилися надавати першу допомогу при ураженні електричним струмом, у разі отруєння природним і чадним газом, під час пожежі, у разі отруєння хімічними речовинами та потраплянні їх на тіло і в очі; дізналися, як надавати долікарську допомогу потерпілому при втраті свідомості, як виконувати  штучне дихання, накладати фабричний джгут та правильно діяти в небезпечних ситуаціях.

Український День навколишнього середовища (День довкілля)

День навколишнього середовища відзначається в Україні щорічно у третю суботу квітня з 1998 року згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» № 855/98.

Цього дня громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань.

В 2017 році Український День навколишнього середовища (День довкілля) припадає на 15 квітня. Учнями Торговицького НВО було прибрано прилеглі території, паркові зони сіл, посаджено декоративні та фруктові дерева, кущі, однорічні та багаторічні квіти. Очищені від сміття прибережні зони річки Синюхи та ставків.

Дружина юних пожежників

«Про безпеку пам’ятай, цінуй життя - в біду не потрапляй» — саме під таким гаслом розпочався районний  етап фестивалю ДЮП, в якому прийняли участь команди з Нерубайської ЗШ І-ІІ ст., Свердликівської ЗШ І-ІІст. Торговицької ЗШ І-ІІІ ст.ім. Є.Ф.Маланюка Торговицького НВО. День проведення фестивалю був справжнім святом для школярів, адже молодь мала можливість не лише проявити свої знання, вміння та навички, але й поспілкуватися з однолітками, поділитися досвідом, дізнатися багато нової інформації. Добре підготовлені команди показали високі результати не лише в музичній композиції, а і в конкурсах.

Молодь обирає здоров’я

Здоров’я дітей - одне з основних джерел щастя, радості і повноцінного життя батьків, вчителів, суспільства в цілому. Для України головною проблемою, яка пов’язана з майбутнім держави, є збереження і зміцнення здоров’я дітей та учнівської молоді.

Здоровою може вважатися людина, яка відзначається гармонійним фізичним і розумовим розвитком і добре адаптована до оточуючого її фізичного та соціального середовища.

Тому головним завданням на сучасному етапі повинно бути збереження і зміцнення здоров’я дітей, формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у вчителів, учнів та їхніх батьків. З цією метою було проведено районний захід «Молодь обирає здоров’я», де Свердликівська ЗШ І-ІІІ ст. отримала І місце у конкурсі «Фото» та ІІІ місце в музично-спортивній композиції. ТорговицькаЗШ І-ІІІ ст. ім. Є.Ф.Маланюка виборола  ІІ місце в конкурсі на кращий плакат та ІІ місце в музично-спортивній композиції. Камянецька школа має ІІІ місце за кращий плакат.

24 березня — Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

Всесвітній день боротьби з туберкульозом відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я в день, коли німецький мікробіолог Роберт Кох заявив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу.

У 1993 році ВООЗ об’явила туберкульоз національним лихом, а день 24 березня — Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом і офіційно рекомендувала нову стратегію боротьби з хворобою.

На сьогоднішній день в Україні офіційно зареєстровано дві епідемії — туберкульоз і СНІД. За обома хворобами Україна займає перше місце серед країн Європи. Від туберкульозу в країні щодня вмирає 30 людей.

У загальноосвітніх закладах Торговицького НВО 24 березня пройшли години здоровя на тему «Що необхідно зната про туберкульоз»

Пам’ять

14 березня 1944 року 110 гвардійська стрілецька дивізія (командир гвардії полковник Д.П. Соболєв) військ 2-го Укра­їнського фронту звільнила від німців селище міського типу Новоархангельськ. В повідом­ленні Радянського Інформбю­ро з оперативного зведення за 14 березня 1944 року ска­зано: «Західніше міста Кіро­вограда наші війська, продов­жуючи наступ, оволоділи ра­йонними центрами Кірово­градської області Підвисоке, Новоархангельськ, Хмельове, а також з боями зайняли понад 70 інших населених пунктів, серед яких Нерубайка, Торговиця, Копенкувате, Розсохуватець, Скалева, Тимофіївка, Арделівка, Миролюбівка, Анастасівка». 15 берез­ня були визволені Покотилове і Тернівка...

Пройшли роки… Та в пам’яті поколінь навічно закарбувався подвиг народу в найтяжчій із воєн, які знало людство. Довготривалим і важким був шлях народів до перемоги. Крізь вогонь і кров запеклих боїв, крізь страждання і смерть, гіркоту поразок і радість перемог, залишаючи тисячі братських могил йшли люди до травневого ранку 45-го!..

Для кожного з нас священним місцем є  меморіальні дошки, пам’ятники, загиблим у роки війни, куди і прийшли вдячні нащадки, щоб подякувати старшим поколінням за пережитий біль, щоб пригадати ім’я кожного солдата, який загинув за свободу Батьківщини.

День відкритих дверей в Торговицькій школі

Діти завжди були, є і будуть гордістю нашої школи. Для хорошого навчання та  всебічного розвитку учнів у нас створені всі умови. У школі 2 комп’ютерних класи,  бібліотека,  спортзал, їдальня, актова  зала, шкільна майстерня, хімічний та фізичний кабінети. Школярі навчаються у великих, світлих кімнатах. У школі працюють гуртки.

       Учні нашої школи приймають активну участь у шкільних, районних та обласних масових заходах.

    Співпраця з батьками посідає також одне з центральних місць у системі роботи нашої школи.

    Учні 9 класів Торговицького НВО незабаром закінчать навчання. Перед ними стоїть широкий вибір: продовжити навчання в інших навчальних закладах чи  навчатися в  стінах нашої школи. З цією метою 10 березня на базі Торговицької ЗШ імені Є.Ф. Маланюка пройшов День відкритих дверей. На зустріч приїхали учні Нерубайської  та  Свердликівської шкіл.  У програмі було:   ознайомлення зі школою, святковий концерт, тренінг-знайомство, презентації  «Обдаровані діти» та «Безпечний інтернет».

   Ми раді цій зустрічі! Чекаємо вас у наступному навчальному році!

Шевченківські дні в школах Торговицького НВО

Тарас Григорович Шевченко є явищем української духовності, могутнім джерелом національної самосвідомості, учасником історичного життя народу, порадником, Батьком, навіть пророком майбутнього та апостолом правди, символом України. Україна була для нього всім, і він є нині всім для українців.

Шевченківські дні в школах Торговицького НВО пройшли на високому рівні. Учителями української мови та літератури була проведена значна робота у підготовці до урочистостей. На відкритих та позакласних заходах використовували різні форми; використовувалися інформаційно-комунікативні технології, інтерактивні методи, що сприяло кращому засвоєнню матеріалу учнями, вихованню поваги до творчості Кобзаря, залучення дітей до глибин шевченківської мудрості. В Кам’янецькій ЗШ І-ІІІ ст. школярі здійснили уявну подорож у часи Тараса Шевченка.

Свято 8 Березня

День Восьмого березня - це той особливий день, коли всюди відчувається присутність весняного тепла і щирої радості.

7 березня юнаки Торговицького НВО вітали дівчат з жіночим святом, святом весни, ніжності, кохання. Дівчата в цей день були особливо гарними, з піднесеним настроєм. Хлопці та вчителі - чоловіки привітали дівчат, колег - жінок невеликим концертом. Традиційно на завершення свята дівчата та жінки отримали квіти.

Виступи агітбригад

        Людина займає верхню ланку у природі, тому вона повинна берегти навколишній світ.

          Тематикою конкурсу 2017 року визначено «Ландшафт як середовище життя та об’єкти охорони».   

У конкурсі брали участь команди Новоархангельського та Скалівського НВК, Новоархангельської ЗШ№2, Надлацької ЗШ, Кальниболотської ЗШ, Свердликівської ЗШ, Небелівської ЗШ, Нерубайської ЗШ, Кам’янецької ЗШ та Торговицької ЗШ.

Учасники розказали та показали, як вони прагнуть пізнати рідну природу, її красу, яка їхня  активна життєва позиція, як намагаються зберегти та шанують  навколишнє середовище.

Природо рідна, ми всі твої діти,

Про тебе дбати мусимо весь час,

Щоб все жило, щоб все цвіло довкола

Й не соромно тобі було за нас

День Героїв Небесної Сотні

Їх назвали Небесною сотнею – українців які загинули у Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути народом – джерелом і мірилом влади у власній державі, за країну, в якій не страшно жити і народжувати дітей. За цю самопожертву українці їх канонізували – за велінням серця долучили до сонму Небесного воїнства на чолі з архистратигом Михаїлом, аби захищали країну від лиха, пильнували й оберігали її з небес… .

 Під мелодію гімну Небесної сотні «Пливе кача» проводилися лінійки в навчальних закладах Торговицького НВО, учні запалювали свічки, щоб світло цієї свічки  було даниною тим, хто навічно пішов   від нас, хто заради торжества справедливості жертвував собою. Проводились уроки гідності  та патріотизму «Їх прийняло небо, лишивши списки», «А Сотня відлетіла в небеса», «Герої не вмирають».  Учні почули багато цікавих фактів про трагічні події Революції Гідності, передивилися документальні фільми та фотодокументи, вшанували пам'ять  загиблих хвилиною мовчання. Ще довго-довго з покоління в покоління будуть передавати батьки синам і дочкам, а ті своїм дітям спогади про тих, хто залишив життя земне у 2013-2014 рр. Ця подія сколихнула весь світ, не залишила байдужою жодної душі. Люди висвітлюють свої почуття через картини, пісні, вірші.

15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав встановлено згідно з Указом Президента України від 11 лютого 2004 р. № 180/2004. Після закінчення Другої світової війни українські військові брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. За часів СРСР вони виконували «інтернаціональний» обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, на острові Куба та в багатьох інших «гарячих» точках.

 

Але найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан, яка тривала 10 років – з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989. Кожен четвертий із майже 600 тисяч військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані, – наші співвітчизники, і кожний четвертий із тих, хто не повернувся з Афганістану, – українець. Зараз в Україні – майже  150 тисяч ветеранів афганської війни, з них близько восьми тисяч мають поранення, понад 6 тисяч є інвалідами. У складні для країни часи воїни-афганці проявили героїзм і мужність на Донбасі, де у боях з окупантами загинуло майже 200 воїнів, серед яких і перший заступник голови Української Спілки ветеранів Афганістану, Герой України легендарний Олег Міхнюк. Загалом у зоні АТО воювали і воюють 12 тисяч воїнів-афганців. Цього дня  в навчальних закладах Торговицького НВО відбувалася  низка урочистих заходів і церемоній –  покладання квітів до пам’ятних знаків, проведення мітингів-реквіємів, зустрічей з учасниками бойових дій на території інших держав.

День святого Валентина

В Україні  День святого Валентина почали відзначати порівняно недавно - десь в кінці минулого століття. Причому в цей день всі вітають не тільки своїх коханих, але й друзів. Що ж, чому б і ні? Адже це прекрасний привід побажати друзям любові і щастя! До речі, у Фінляндії цей день святкується дійсно не тільки як День закоханих, але й як День друзів!

В цей день у навчально-виховних закладах  Торговицького НВО влаштовуються святкові заходи для учнів різного віку.

Зроби свій вибір на користь здоров’я

З 06 по 10 лютого 2017 року в навчальних закладах Торговицького НВО пройшов Тиждень сприяння здоровому способу життя на тему: «Зроби свій вибір на користь здоров’я».

     Заходи, які проводили педагогічні колективи були цілеспрямовані на формування у дітей ціннісного ставлення до власного здоров’я, адекватних реакцій на різноманітні чинники ризику для життя. Всі заходи проводились на належному рівні. Кожен день був цікавим, корисним та різноманітним. Цей тиждень дав можливість цілеспрямовано здійснювати процес виховання з формування культури здорового способу життя.

Є.Ф.Маланюк- син свого народу

Є.Ф.Маланюк палко любив свою Батьківщину, за межами якої змушений був прожити більшу частину життя, і «сумно» жартував, що зазнав трьох еміграцій і двох інтернувань. Любов до рідної землі додавала наснаги творити, виливаючи її у динамічних поетичних рядках і публіцистичному слові.

Мій ярий крик, мій біль тужавий,

випалюючи ржу і гріх

Ввійде у складники держави,

Як криця й камінь слів моїх...

 

Вірші Євгена Маланюка динамічні, вирізняються риторичністю. Наскрізний образ   текстів – Україна, що постає Степовою Елладою, яка попри крижані історичні вітри «вогонь буття не загасила», бо живить її «невичерпальний дух» і «непереможна сила» українського роду.

В рамках святкування 120-річниці з Дня народження  Є.Ф.Маланюка в школах Торговицького НВО були проведені тематичні уроки, бесіди, літературні години, інформаційні хвилинки, літературні читання, лінійки вшанування пам’яті,усний журнал, виставки ілюстрацій до творів.

29 січня в навчальних закладах Торговицького НВО відзначали День пам’яті героїв Крут.

Бій під Кру́тами відбувся 29 січня 1918 року, тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом Червоної Гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном з київських курсантів і козаків «Вільного козацтва» і на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.
Їх було триста – студенти та гімназисти. Проти них були тисячі – солдати, фронтовики та матроси більшовицької армії. Нерівний бій. Бій під Крутами, який на декілька днів віддалив захоплення Києва. Втрати сягали: до 250 юнаків, одна рота (до 30 людей) студентів і 10 старшин. Бойовий наказ наша молодь виконала.У навчальних закладах  були проведені такі заходи щодо відзначення Дня пам'яті Героїв Крут: випуск стінгазети, виховна година "Герої Крут", перегляд документального фільму "Герої України. Крути Перша Незалежність",  конференція "Уроки історії: Крути".

День Соборності в Торговицькому НВО

День 22 січня 1919 року увійшов до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України. 
Боротьба українського народу за соборність своїх земель – одна з важливих сторінок нашого минулого. Протягом 20-23 січня 2017 року в Торговицькому НВО відбулися заходи, які пройшли під знаком єднання українського народу.  Використовувалися історичні паралелі подій, пов’язані з боротьбою українців за єдність держави у минулому столітті і нинішньою звитягою народу проти експансії на українські землі.
В навчально-виховних закладах проведено виховні години, інформаційні хвилинки, бесіди, тематичні уроки, круглі столи, диспути, загальношкільні лінійки, присвячені політичним та історичним подіям в утворенні і зміцненні української державності, історії та діяльності Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. У шкільних бібліотеках оформлено книжкові виставки «Україна: Схід і Захід разом».
Відзначаючи День Соборності України, ми повинні ще і ще раз врахувати уроки минулого, що переконливо засвідчують необхідність єдності, відмови від внутрішніх конфліктів задля забезпечення територіальної, економічної, політичної та духовної цілісності України. Ідеї соборності, єдності батьківських земель, незалежності й державного суверенітету зміцнюють нашу віру у свою спроможність бути господарями власної землі та здатність забезпечити достойне життя кожного громадянина України. 
Єдність українців, незалежно від регіону їх проживання – на Заході чи Сході, на Півдні чи на Півночі або у Центрі України – це сила українців. Тільки коли ми об'єднані – ми можемо протистояти будь-якому ворогові: внутрішньому чи зовнішньому.

Дякуємо організаторам та учасникам за чудовий початок канікул

Щойно закінчився навчальний семестр, учні отримали табелі з підсумковими оцінками, а в навчальних закладах Торговицького НВО відгриміли  свята Нового року. На момент новорічного святкування, школи перетворюються в яскраві захоплюючі казки. Зустріти там можна і Діда Мороза, і Снігуроньку, і Попелюшку, і Бешкетників, і Сніжинок і багато-багато інших героїв. Обличчя сяють посмішками, ялинка – вогнями, костюми – коштовностями. Гарне оздоблення,  подарунки, гарне звукове оформлення, чудовий настрій і, як наслідок, - неперевершене свято. В першу чергу, це все вдалося завдяки неймовірно талановитим діткам, які навчаються в школах, педагогам, які щиро намагаються завжди зробити справжнє свято для вихованців і завдяки просто небайдужим долі школі.

Від імені  педагогічних колективів, учнів шкіл, їх батьків виражаємо щиру подяку цим підприємствам і людям, які допомогли організувати дітлахам свято, подарунки і гарний настрій. Без їх підтримки і небайдужості такі гарні заходи нам би не вдалися.

Тиждень англійської мови в навчальних закладах

 З 12.12 по 16.12 2016 р. учителями англійської мови Торговицького НВО було проведено тиждень англійської мови. 
        Вивчення англійської мови – процес складний, але багатогранний і цікавий. Але варто замислитись, що саме англійська мова є неповторним засобом спілкування між людьми різних національностей. Оволодіння іноземною, а саме англійською мовою є потребою часу. Під час вивчення англійської мови ми знайомимось з традиціями і звичаями інших народів та переконуємось у неповторності власної української культури.
        Метою проведення тижня англійської мови є удосконалення знань, вмінь та навичок отриманих на уроках англійської мови, розширення світогляду та ерудиції учнів; розвиток їх творчих здібностей, самостійності, естетичних смаків; виховання любові й шанування людей свого рідного краю і країни, мова якої вивчається, а також формування вміння концентрувати увагу, логічно викладати думки, заохочувати учнів до роботи над собою; виховувати інтерес до вивчення англійської мови.

Свято Миколая в Торговицькій сільській раді

.

19 грудня, в день Святого Миколая, у приміщенні Торговицької селищної ради було справжнє свято. Тут зібралися як дорослі, так і діти. 39 дітей села Торговиця, яким так потрібні увага, тепло, любов та допомога, отримали подарунки зібрані учнями Торговицької ЗШ, м’які іграшки, книжечки та солодощі від гостей.

Дітей привітали з Днем Святого Миколая голова районної державної адміністрації С.С. Васильченко, сільський голова Ю.О. Кернер, представник об`єднання українок «Яворина» Н.М. Терновенко, соціальні працівники О.В.Арделян та Т.В. Головань. Під керівництвом директора Торговицького будинку культури О.Ф. Безкищенко та бібліотекаря Н.І.Дударенко учні Торговицької школи показали невеличке святкове дійство.

Це лише мала частина того, що потрібно нашим дітям. Будьте чуйними! Не залишайтесь осторонь! Даруйте дітям любов, добро і тепло!

День Святого Миколая

Усі діти України з нетерпінням чекали 19 грудня, адже це день Святого Миколая Чудотворця, почесного охоронця дітей.

   Ще з самого ранку до нашої школи завітав настоятель Покровського храму села Нерубайка протоієрей Василій Дубина. Він сердечно привітав наймолодших школярів  (1-2 класи)  та присутніх з Днем Святого Миколая. Під його керівництвом учні 6-7 класів  підготували та показали невеличку виставу, закликаючи до любові, доброти та милосердя.

   У кінці зустрічі отець Василій подарував дітям гарні подарунки та сфотографувався з ними на довгу пам’ять.

УРОКИ ДОБРОТИ

Відповідно до обласного плану заходів щодо підготовки та відзначення Міжнародного дня інвалідів 03 грудня 2016 року в Торговицькому НВО були проведені уроки "УРОКИ ДОБРОТИ" на тему "Дивіться на нас як на рівних" 

      За легендою, коли народжується дитина, Бог запалює на небі нову зірку і посилає до дитини ангела - охоронця. Уві сні ангел цілує ди­тину тричі: в чоло — аби вона зрос­тала розумною; в личко — щоб була красивою; в груди — аби здоров'я, любов та доброта вселилися в її тіло, серце та душу.

Виставка Виробів з природного матеріалу

21 жовтня Новоархангельська станція юних натуралістів проводила виставку виробів з природного матеріалу. У виставці-конкурсі взяли участь усі школи нашого навчально-виховного об'єднання. Переможцем конкурсу стала Кам'янецька ЗШ І-ІІІст., Торговицька ЗШ І-ІІІ ст.

ім. Є.Ф.Маланюка зайняла друге місце. Гарні роботи були і в Небелівській, Нерубайській та Свердликівській школах. Вітаємо переможців і дякуємо всім за плідну працю.

Пам’яті Грушевського

October 10, 2016

Пам’яті Грушевського

У вересні цього року Україна відзначала 150-річчя з дня народження українського історика, громадського та політичного діяча Михайла Сергійовича Грушевського.

Михайло Грушевський – це вчений світового рівня. Своєю працею Михайло Сергійович заклав міцні підвалини української державності.

        У школах Торговицького НВО були проведені уроки пам’яті, виховні години, бесіди про М. Грушевського. Старшокласники під керівництвом учителів  історії . випустили стінгазету про життя і творчість Грушевського. Пам’ять про нього вічна, наукові праці – невичерпне джерело мудрості.

Конкурс "Осіння фантазія"

October 08, 2016

Осінні фантазії

 

 Осінь – найкрасивіша пора року, яку оспівували в піснях, зображували на картинах, прославляли у віршах. Вона чудова, різнобарвна, розмаїта, яскрава.

  Її чари можна було побачити у наших школах на виставці-конкурсі робіт з природного матеріалу «Осінні фантазії». Усі школи навчально-методичного об`єднання прийняли в ній активну участь. Неможливо було визначити переможця, бо кожна композиція, кожен виріб милував око глядача своєю чарівністю і неповторністю.

Please reload

bottom of page